Bør jeg bekymre min svigerdatter?

Onsdag, 21. juni 2023
Af Lotte Bang.
Foto: Colourbox.
En kommende farmor er interesseret i at høre, om læge Lotte Bang kan gøre læseren og sin svigerdatter klogere på cystisk fibrose.
Kvinde til en lægekonsultation

Kære Lotte

Jeg skal snart være farmor for første gang, og jeg glæder mig naturligvis helt fantastisk meget. Heldigvis har jeg et rigtig godt forhold til min svigerdatter, og hun er god til at holde mig orienteret om, hvordan det går.

Jeg er meget imponeret over alle de scanninger og kontroller, der hører til en helt normal graviditet, men der er en ting, som undrer mig, og som jeg ikke kan lide at spørge de kommende forældre om, da jeg ikke ønsker at gøre dem bekymrede.

Da jeg ventede min søn, blev jeg testet for cystisk fibrose ved en blodprøve, tror jeg nok, og det mener jeg ikke, min svigerdatter er blevet.

Ved du noget om dette?

Mange hilsner snart farmor

Kære snart farmor

Cystisk fibrose giver forstyrrelser i kirtelfunktionen i flere organer, blandt andet lunger og bugspytkirtel. Tilstanden medfører udskillelse af et unormalt sejt slim, der tilstopper kirtler og deres udførselsgange i forskellige organer.

Cystisk fibrose er en arvelig sygdom, men man skal have et gen med cystisk fibrose fra begge forældre, før man bliver syg.

Det er faktisk muligt at undersøge for cystisk fibrose allerede under graviditeten i en såkaldt anlægsbærer-screening. Undersøgelsen sker inden 12-ugers-grænsen for abort, men i dag tilbydes testen alene til forældre, der allerede har cystisk fibrose i familien.

I Danmark fødes årligt ca. 15 børn med cystisk fibrose, så risikoen er altså minimal.

Du gør nok klogt i ikke at bekymre de kommende forældre, og chancen for, at du får et sundt og rask barnebarn, er jo kæmpestor, så ro på og glæd dig alt, hvad du kan.

Husk, at bekymringstanker sjældent bliver til virkelighed. Heldigvis, for vi mennesker har en stor tilbøjelighed til at bekymre os for mangt og meget.

Kærlig hilsen Lotte