Hvad gør medicinrådet?

Tirsdag, 14. maj 2024
Lotte Bang
Foto: Mega
En læser undrer sig over, at Medicinrådet kan beslutte, hvilke behandlinger vi tilbydes i Danmark. Hvem har egentlig nedsat Medicinrådet og hvorfor?
Medicin

Kære Lotte

Jeg synes, man hører så meget om Medicinrådet, som åbenbart har stor magt her til lands med hensyn til de behandlinger, vi borgere tilbydes.

Men hvem har egentlig nedsat Medicinrådet, og hvorfor?

K.

Kære K.

Medicinrådet blev etableret 1. januar 2017 af Danske Regioner. Det er et uafhængigt råd, der har til formål at udarbejde anbefalinger om, hvilke nye behandlinger der skal være standard på vores hospitaler.

Rådet tager blandt andet også stilling til, om et lægemiddel er pengene værd hvad angår pris og gavn for patienterne. Eventuelle bivirkninger bliver også taget med i vurderingen. Hvis to behandlinger for eksempel er lige gode, anbefaler Medicinrådet det billigste.

Rådet skal med andre ord sikre den bedste behandling af landets patienter samtidig med, at vi får mest mulig sundhed for pengene.

Jeg tror, sådan et råd er vigtigt at have i en tid, hvor der findes så mange behandlingstilbud, at det, selv for sundhedsfaglige, kan være svært at holde styr på. Vi har jo desværre ikke uendelige økonomiske midler til behandling.

Kærlig hilsen Lotte