Min mand har smerter i sit knæ: Hvad kan det skyldes?

Torsdag, 9. november 2023
Lotte Bang
Foto: Colourbox
En mand har mange smerter i knæet. Familielægen foreslår, at han bliver undersøgt for almindelig gigt og for tilstanden Bakers cyste.
smerter i knæet, Bakers cyste, gigt

Min mand har fået rigtigt mange smerter i sit knæ. Han har ikke slået det, og han mener heller ikke, at det kan være overanstrengt.

Egen læge har set på knæet og udelukket urinsur gigt samt infektion. Lægen ved ikke, hvad årsagen til smerterne så kan være, og har i første omgang forsøgt at behandle med smertestillende medicin.

Har du en idé til, hvorfor knæet gør så ondt? Da vil vi meget gerne høre den.

M og Å.

Det er jo svært at udtale sig om, da jeg ikke kan se og undersøge knæet. Men når nu egen læge udelukker urinsur gigt og infektion, og overanstrengelse heller ikke er en mulighed, har jeg da et forslag til, hvad årsagen til smerterne kan være.

Det kan dreje sig om almindelig gigt, også kaldet slidgigt. Det er en tilstand i knæet, hvor brusken mellem knoglefladerne er blevet nedbrudt. Det betyder, at knoglerne ikke længere er lige så godt beskyttet under bevægelse.

Knoglerne og området omkring irriteres, og det kan give mange smerter. Et røntgenbillede kan måske afsløre, om slidgigt er årsagen.

En anden tilstand, jeg har i tankerne, er Bakers cyste.

Her er der tale om en væskefyldt udposning af ledkapslen på bagsiden af knæet. De fleste cyster er små og mærkes ikke, men cysten kan også være så stor, at du kan mærke hævelse, stramning og måske smerter i knæhasen.

Bakers cyste forsvinder ofte efter en tid, hvis knæet holdes i ro, for så at komme tilbage igen. Cysten kan briste og give pludselige smerter i underbenet. Ved en ultralydsscanning kan det fastslås, om dette er årsagen.

Kærlig hilsen Lotte

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk