Min ryg er skæv, og jeg har derfor næsten altid ondt i den. Jeg er faktisk ret træt af alt den smertestillende medicin, jeg får, så jeg er positiv indstillet over for min læges forslag om at give fysisk aktivitet et forsøg.
Fysisk aktivitet skulle ifølge min læge kunne udgøre en del af smertebehandlingen.
Jeg kunne bare rigtig godt tænke mig en nærmere forklaring på, hvorfor det skulle virke, for i mine ører lyder det ærligt talt lidt hokus-pokus-agtigt.
Kan du forklare mig det?
L.F.
Jeg kan da prøve.
Ved fysisk aktivitet styrkes muskler, knogler, sener og ledbånd. Hele kredsløbet får et boost, og immunforsvaret bliver stærkere. Ved træning og muskelaktivitet frigives desuden stoffer, der kan interagere med smertesystemet. Det er blandt andet signalstoffet dopamin, der udløser en følelse af velvære, og som kan få dig til at glemme smerterne, så at sige.
Hvilken form for fysisk aktivitet, der virker bedst i dit tilfælde, er desværre svært for mig at sige, da svaret kan variere fra person til person.
Et godt råd er at starte langsomt op med en form for fysisk aktivitet, som du føler dig tilpas ved. Det kan være gå- eller løbeture, besøg i fitnesscentret, holdsport eller individuelle øvelser, som du kan lave derhjemme – for nu bare at nævne nogle.
En fysioterapeut kan sørge for, at du kommer godt fra start ved at give råd og vejledning og heppe på dig.
Min erfaring med smertepatienter er i øvrigt, at det for rigtigt mange virker smertedæmpende med fysisk aktivitet, så bare kom i gang!
Kærlig hilsen Lotte
Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.
Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk
Min mand er gået bort - er jeg mon ensom?
Kan min baby vaccineres mod RS-virus inden jul?
Gode råd mod hælspore
Hvor ofte er det normalt at skifte ble på en baby?
Hashimotos sygdom
Forskellige typer øreflipper
Gode råd mod lægkramper
Hvad skyldes smerter i underlivet efter overgangsalderen?