Børnene får skældud uden grund

Mandag, 1. april 2024
Af Puk Elgård Illustration: Birgitte Ahlmann
Læseren udtrykker bekymring over et forældrepar i nærmeste familie, som ofte skælder børnene ud. Det får børnene til at blive kede af det, selvom de ikke bærer skylden.
En far, der skælder sin søn ud

Kære Puk

Jeg oplever, at et forældrepar i min nære familie ofte skælder deres børn ud, så de bliver kede af det – og faktisk uden at børnene bærer skylden. Efter min mening udviser forældrene ikke tilstrækkelig forståelse eller respekt for børnenes følelser; konflikterne sker dog primært med den ene forælder.

Det ene barn er nu så stort, at det kan tale med forældrene om konflikterne og er iøvrigt meget konstruktiv omkring dette.

Men jeg er bekymret for, om børnene får ar på sjælen over al denne skældud. Jeg ved selvfølgelig ikke, hvor ofte situationerne opstår i hverdagen, men gennem årene har jeg jævnligt set det udspille sig.

Min egen lille familie er rigtig glad for at snakke og lege med børnene , når vi ses, og de har også overnattet hos os nogle gange. Er det ved at give dem gode oplevelser sammen med mig/min familie, jeg bedst kan gøre noget? Bør jeg tale med børnene om deres relationer til deres forældre, hvis børnene altså selv nævner det – og hvordan gør man det?

Jeg forestiller mig ikke, at en snak med forældrene er en mulighed. Børneopdragelse er jo et farligt område at bevæge sig ind på.

Hvordan kan jeg støtte og hjælpe børnene bedst muligt?

Mig

Kære Mig

Vi er desværre mange, der er vokset op under alt andet end optimale betingelser.

Ikke at blive anerkendt for de følelser, man har, er en af de ting, der kan sætte sig, og som kan blive en opgave, der skal løses senere i livet. Men den gode nyhed er, at man godt kan lære det, og du kan hjælpe børnene meget ved at udvikle den side af dem selv.

Snak med børnene. Spørg til dem. Lad dem udfolde deres kommunikation hos dig, hvor der er trygt og godt at være. Den evne kan de bringe med sig.

Det behøver ikke være din far eller mor, der lærer dig at cykle, du kan lære det sammen med andre og alligevel huske det resten af livet.

Du har ret i, at det er svært at bringe børneopdragelse på banen, men man behøver jo ikke gøre det på en irettesættende måde. Man kan bringe det op som et emne, når man alligevel taler sammen. Spørg forældrene ”hvad gør I, når jeres børn laver ballade?”, og så kan du fortælle lidt om, hvad du gør, når det sker hos dig.

Det er meget svært at blive kritiseret for sit forældreskab, for jeg tror, de fleste af os prøver at være mor eller far så godt, vi overhovedet kan.

Tag stille og roligt hul på emnet. Udveksl erfaringer og fortsæt med at hjælpe børnene med at mærke og udtrykke sig.

Mange hilsner fra Puk