Brev til Puk Elgård: Mormor og morfar skældt ud for at være klimasvin

Søndag, 4. august 2019
Af redaktionen. Ill. Birgitte Ahlmann
De meget klimabevidste børnebørn mener ikke, at morforældrene kan tillade sig en årlig tur til Gran Canaria for deres fornøjelses skyld og kalder dem klimasvin. Hvordan skal forældrene til de to piger forholde sig efter den ubehagelige episode, der gjorde morforældrene kede af det?
Brev til Puk Elgård: Mormor og morfar skældt ud for at være klimasvin

Kære Puk

Vi er løbet ind i et problem, som jeg gerne vil høre din mening om.

Vores to døtre er på det seneste begyndt at gå meget op i klima. De er 18 og 16 år og bor stadig hjemme. De spiser ikke oksekød, går i genbrugstøj, kører på cykel og tager toget, hvis de skal rejse længere væk.

Mine forældre er i nogle år hver vinter sammen med min moster og onkel taget en tur til Gran Canaria. For et par dage siden holdt vi min fødselsdag, og da fortalte de, at nu havde de bestilt vinterens tur. Og så overfaldt vores døtre deres mormor og morfar.

De er nogle klimasvin, og de kan slet ikke tillade sig at flyve bare for deres fornøjelses skyld. Vores ene datter viste en video med en sulten isbjørn, og hun fik det til at lyde, som om det nærmest er mormor og morfars skyld, at den isbjørn har det så slemt.

Læs også: Har ikke lyst til primitiv ferie i Sverige

Vi prøvede at grine ad det, men især min mor er blevet meget påvirket og har været meget ked af det bagefter. Jeg ved da godt, at vores døtre har ret i, at vi skal passe på klimaet. Men jeg synes, det er synd for mine gamle forældre, at pigerne på den måde giver dem dårlig samvittighed.

Min mand synes, vi skal indkalde til et ”møde” og forlange, at pigerne siger undskyld. Jeg ved ikke, hvad vi kan gøre, så nu beder vi om dit råd.

Musse

Læs også: Brev til Puk elgaard: Vi er ofre for de andres laster

Kære Musse

Vi skal være her alle sammen. Både klimatosserne og klimasynderne.

Jeg går selv meget op i klima, men jeg er ret påpasselig med ikke at trække mine holdninger ned over hovedet på andre. Det bedste, man kan gøre, er at oplyse og inspirere.

Jeg forudser, at der kommer en bølge på de sociale medier, hvor folk udstiller hinanden, når de laver et eller andet, der skader klimaet. Den udvikling skulle vi meget gerne undgå. Det nytter ikke at pege fingre og udskamme andre.

Gør, som din mand siger. Indkald til et hyggeligt møde og tag en god diskussion om emnet. Oplys hinanden.

Et tidligere brev til Puk Elgård: De vil også have deres kærester med til Bali

Vi må hver især finde ud af, hvor vi vil byde ind med en indsats for vores trængte klode, men at vi alle skal bombes tilbage til stenalderen uden de muligheder, vi er vant til, og helt lave om på alle vaner, det kommer ikke til at ske.

Og det kommer fra en erklæret klimaven som mig, som ellers gerne så en hurtig udvikling på området, men vi må også være realistiske.

Tag en fornuftig snak med pigerne. Ros dem for at have taget stilling, men mind dem om, at det ikke nytter at true andre mennesker til at ændre adfærd.

Hvis I taler stille og roligt om det, kan det jo faktisk være, at familien får lyst til en togtur eller en bustur ned gennem Europa næste gang, der står ferie på programmet.

Kærlig hilsen Puk