Brev til Puk: Holder hedeture aldrig op

Torsdag, 8. september 2016
af Redaktionen Illustration: Louise Heine
Hedeture er en af de plager, kvinder i overgangsalderen ofte rammes af. En kvinde skriver til Puk, at hun har haft problemet i 7 år

I et tidligere nummer af Familie Journal har jeg netop læst et brev fra ”Månemor”, som ikke kan sove, og jeg har nu lyst til at skrive, at det kan jeg heller ikke – men ikke af den grund.
Nej, min dårlige søvn skyldes hedeture.
Minimum tre gange hver nat må jeg ud af sengen og køle ned, nogle gange skifte både natkjole og sengetøj, og så er man vågen, skal jeg hilse og sige.
Jeg har selvfølgelig talt med lægen, men når jeg ikke ønsker hormonpiller, og når alternativ medicin ikke virker, er der ikke så meget at stille op.
Sådan har jeg haft det hver eneste nat i over syv år nu, og jeg tror efterhånden, at det aldrig stopper.

Læs også, lægens råd: 7 tips, der gør din overgangsalder nemmere

Jeg taler sjældent om det til min mand, for jeg ved, at han heller ikke gider høre på mit brok. Hvis jeg trænger til en snak, bruger jeg en veninde, men det er sjældent, for det er jo efterhånden blevet mit liv.
Så kære ”Månemor”, kan du ikke tænke på mig, for jeg ville ønske, jeg kun havde få nætter om måneden, der var dårlige.
Dette brev skulle ikke lyde som en ynk, men det kom det måske til alligevel?
Zombien

Kæreste Zombien
Mange tak for dit brev. Man kan altid finde folk, der har det værre end én selv, men det er nu ikke altid, at det hjælper.
Jeg synes faktisk, at det lyder, som om du har det ret slemt, og jeg kan fortælle dig, at selv om det egentlig er en kommentar til ”Månemor”, du skriver, så er jeg ret glad for, at det også er et brev om overgangsalderen. De breve må der gerne komme flere af.
For på trods af at det er en helt naturlig periode, som alle kvinder med større eller mindre kvaler må igennem, så er det stadig et meget tabubelagt emne.
Det må vi lave om på. Og jeg er sikker på, at både mænd og kvinder, der læser med her, vil have gavn af, at vi skriver sammen om den der besværlige overgang i kvindens liv.

Læs også: Sådan slipper du af med din hovedpine

Lad mig høre, hvad jeres erfaringer er.
Har I gode råd, der kan afhjælpe hedeture, manglende sexlyst, oppustede maver og humørsvingninger? Hvordan tackler I det?
Og hvad med mændene, hvordan oplever I jeres kvinder i den periode?
Lad os blive klogere på overgangsalderen og få den frem i lyset.
Jeg har selv brug for alle jeres erfaringer, for jeg står som en af de næste i køen.
Kærlig hilsen Puk