Brev til Puk: Kæresten ryger, drikker og ser tv hele dagen

Onsdag, 9. december 2020
Af Puk Elgård. Illustration: Birgitte Ahlmann
"Hver gang, vi skal noget sammen, er det kun alkohol, det drejer sig om", og det har stået på i 11 år. Nu er kvinden i tvivl om, hvorvidt hun kan tillade sig at sige fra. Læs her, hvad Puk råder hende til.

Jeg er en dame på 54 år, har fire børn og svigerbørn plus tre børnebørn. Mit problem er, at jeg har en kæreste, der drikker og ryger og ser tv hele dagen. Hver gang, vi skal noget sammen, er det kun alkohol, det drejer sig om.

Læs også: Brev til Puk: Har fået nok af at være gift med en alkoholiker

Når mine børn spørger, om jeg kommer og besøger dem, så er det kun mig og ikke ham. Det har stået på i 11 år, vi bor ikke sammen, men han kommer tit hos mig.

Jeg har en datter, svigersøn og et barnebarn, som bor hjemme hos mig, og mine børn er ikke meget for at hjælpe mig, når han er her, for de bryder sig ikke om ham. Jeg er lidt bange for, at jeg ikke holder af ham og aldrig har gjort det, men jeg synes, det er synd for ham, at han har haft en hård barndom med en far, der drak meget. Han har selv børn og børnebørn, som han aldrig ser.

Hvad skal jeg gøre?

Vil gerne være anonym

Læs også: Brev til Puk: Har afbrudt mit såkaldte venskab med alkohol

Kære Vil gerne være anonym

Jeg tror, du er nødt til at spørge dig selv, hvorfor du er sammen med ham. Elsker du ham? Eller er du bange for at være alene? Eller for, at der skal ske ham noget, hvis du går fra ham? Det er ikke, fordi den ene grund trumfer den anden, men du er nødt til at finde ud af, hvad der binder dig til ham, før du kan forsøge at løse din situation.

Hvis du elsker ham, så se realistisk på, om han gengælder din kærlighed. Gør han det? Giver han dig kærlighed? For det fortjener du.

Læs også: Puks brevkasse: Bekymret for min bonusdatter

Jeg tror ikke, du behøver at være bange for at være alene, hvis du ikke har ham. Du kan måske finde en anden kæreste, der er lettere at være sammen med, og du har en stor familie, som det måske også bliver nemmere at se, hvis du ikke har de problemer, der er bundet til ham.

Hvis du er bange for, at der skal ske ham noget, hvis du går fra ham, så er tiden måske inde til at foreslå ham, at han skal have noget hjælp. Det siger han sikkert nej til, men du må gerne sætte grænser for dit eget liv. Du må gerne bestemme reglerne i dit hjem, og hvis du ikke har lyst til, at han ryger og drikker dagen lang, så skal du fortælle ham det. Fortæl ham, at reglerne hjemme hos dig er, at I laver noget sammen. Oplever noget.

Læs også: Puks brevkasse: Skulle jeg have stoppet spritbilisten?

Kan du gøre det? Selv om det er svært, vil du så love mig at sætte dig et stille sted og tænke det hele igennem? Find ud af, hvorfor du er sammen med ham. Mærk dine egne følelser.

Hvis du gerne vil blive sammen med ham, så lav nogle regler, og hvis du gerne vil ud af forholdet, så må du kæmpe dig fri. Du er meget velkommen til at skrive igen, når du har fundet dine svar på mine spørgsmål.

Stort kram fra Puk

Læs også: Brev til Puk: Et nederlag at tale med en psykolog?