Brev til Puk: Søstre i krig om juleaften

Mandag, 7. november 2022
Af Puk Elgård. Illustration: Birgitte Ahlmann.
En mormor er klemt mellem to skarpe synspunkter. Hvor og hvordan skal de fejre den kommende jul, når familien er i konflikt. Læs her, hvad Puk råder læseren til.

Vores to døtre, som er i 30’erne, har de senere år gentagne gange været i konflikt.

Min ældste datter er gift med en mand, som er en rigtig dygtig håndværker, altid parat med en hjælpende hånd, men med ret markante meninger. Og de er ofte i konflikt med min yngste datters holdninger.

Min ældste svigersøn er typen, der mener, at klimaangst og grøn omstilling er noget pjat. Han lever, som det passer ham, spiser kød og kører benzinbil, og så ryger han.

Yngste datter og hendes kæreste er meget miljøbevidste, går ind for genbrug, spiser vegetarisk, og der har været rigtig mange diskussioner, når familien er samlet.

Det er som regel mig, der skal gå ind og være mægler.

Ældste svigersøn accepterer, at der ikke må ryges i vores hjem, og når han er på besøg, går han udenfor. Men både han og min datter ryger hjemme hos dem selv.

Nu er yngste datter for et halvt år siden blevet mor for første gang. Hun nægter selvfølgelig at sætte sine ben i storesøsters rygerhjem.

Og nu kommer problemet: Ældste datter har inviteret til juleaften. De vil gerne holde en rigtig flot jul i deres hus for os alle sammen. Men det vil yngste datter ikke være med til, hendes søn må ikke komme ind i det hus.

Ældste svigersøn har lovet at lade være med at ryge, når den lille er til stede, men så snart han er lagt ind i et andet rum, vil han have lov at finde cigaretterne frem! Han mener ikke, at deres egne to børn nogensinde har taget skade af røg.

Sagen er helt i hårdknude nu, og yngste datter har foreslået, at vi kommer og holder juleaften hos dem i stedet for.

Jeg har sagt til min mand, at vi bare kan rejse langt væk i julen, men det har vi jo heller ikke på nogen måde lyst – eller råd – til.

Jeg har også foreslået, at vi kan holde juleaften hos os, som vi tidligere har gjort, men vi er flyttet og har meget lidt plads. Og nu holder hver datter på sit!

Hvad skal vi dog stille op?

Mormor.

Kære Mormor.

Rejs! Drop julegaverne. Find en fredelig sydhavsø (Ærø, hvis økonomien er stram) og bestil en kæmpe gin og tonic juleaften og lyt til bølgernes skvulp.

Altså … vi mennesker må forstå, at verden ikke er sort og hvid. Folk lever forskelligt, og det skal vi respektere. Jeg bliver så vanvittig træt af den polariserede og negative tid, vi lever i, og dette brev er et godt eksempel. I er slet, slet ikke alene om at blive klemt mellem to skarpe synspunkter.

Vi kan godt bryde brevet ned i bidder og se på, hvem der har ret og ikke ret, men i bund og grund synes jeg egentlig mest, det handler om at have evnen til at rumme hinanden. Den juleaften kan byde på SÅ mange konflikter, at jeg tror, jeg selv bare ville stikke af.

Hvad med maden? Skal den så også diskuteres til atomer? Jeg er også optaget af klimaet og ved en masse om kød og CO₂ aftryk, jeg er også inkarneret ikkeryger, men personligt ville jeg aldrig diskutere det en juleaften, eller hvis jeg var gæst i et andet hjem.

Jeg synes, det er fuldstændig rimeligt, at der bliver taget hensyn til børn, og at de undgår røg, men at køre hele situationen op på den måde er skidt.

Hvis du har mod til det, så meddel, at du melder dig ud af diskussionsklubben, og hvis dine børn har i sinde at holde en fredelig jul, så kommer du gerne, men hvis der skal være ballade, så finder du på noget andet.

Alle har ret, og de bliver nødt til at være enige om at være uenige. Mon ikke det går, bare en enkelt aften?

Glædelig jul og varme hilsner fra Puk.