Alle kommer til juleaften - på nær min ældste søn

Lørdag, 11. december 2021
af Puk Elgård. Foto: PantherMedia
Den ældste søn har meldt afbud til juleaften. Moren tror, det skyldes sønnens kæreste. Det går hende meget på og får hendes julehumør til at dale.
juleaften Puk

Kære Puk

Jeg er en dame i midten af 50’erne, og mine fire børn er voksne nu og har alle fundet deres mager. To af dem har også gjort mig til bedste.

I år skal vi alle samles her i deres barndomshjem, ja, lige på nær én. Min ældste søns kæreste kommer ikke. Hun kommer aldrig, når der er noget her, hverken fødselsdage eller andre mærkedage. Jeg kan se, det går min søn på, men der er åbenbart ikke noget at gøre. Han er 26, hun er 25 år.

Hun starter altid med at sige ja tak, men når vi så nærmer os, ved jeg, hun springer fra, og præcis som jeg havde forudset, har hun netop meldt afbud til juleaften. Eller rettere: Min søn har meldt afbud på hendes vegne.

Skal jeg bare lade være med at invitere? Skal jeg tage en snak med hende og forklare, at det betyder noget for vores familie og især min søn, at hun også deltager i vores festligheder, eller hvad gør jeg? Jeg kan mærke, at mit julehumør daler.

Julemor

Kære Julemor

“Alle kommer på nær én.” Det er altså et ret godt fremmøde. Til enhver anden lejlighed ville man være ret tilfreds med den tilslutning.

Du skal hverken holde op med at invitere eller tage en snak med din svigerdatter. Hun er voksen, det er din søn også. Lad dem klare deres internt. Glæd dig over alle dem, der samles, og lad ikke julehumøret dale. Der kan være mange årsager til, at din svigerdatter ikke kommer.

Hun har det måske svært med mange mennesker samlet. Hun er måske ikke klar til at løsrive sig fra sin egen familie en juleaften, eller hun føler sig måske uden for hjemme hos jer. Det er ikke til at vide, hvad der er årsagen, men jeg synes absolut ikke, du skal optrappe en konflikt nu.

De største slag vindes i fredstid, og hvis du en dag får din svigerdatter på tomandshånd, kan du fortælle hende, at du har lagt mærke til, at hun ofte melder afbud, og så kan du spørge, om der er noget, du kan gøre, så hun føler sig godt tilpas ved jeres sammenkomster. Men lad det ligge lige op til jul. Ring til hende, og ønsk hende glædelig jul. Lad hende vide, at I tænker på hende. Og glæd dig ellers over din dejlige familie.

Glædelig jul. Jeg håber, I får en dejlig aften.

Kærlig hilsen Puk