Jeg har mistet lysten til intimt samvær

Torsdag, 29. juni 2017
Af Puk Elgård Illustration: Louise Heine
Efter 17 års ægteskab overvejer kvinden, der her har skrevet til Puk Elgård, at lade sig skille, fordi hun mistet lysten til intimt samvær med sin mand. Hun er dog stadig glad for ham, så spørgsmålet er, om en skilsmisse er løsningen.
Mand og kvinde ligger i en seng

Kære Puk

Jeg har et intimt problem, som jeg gerne vil vende med dig. Og det hjælper mig en del, at jeg her kan være anonym, da det er noget, jeg har svært ved at tale med andre om, især hvis det skal være i en personlig samtale. Det handler om sex.

Jeg er gift og har været det i 17 år. Jeg er glad for min mand. Vi trives og kender hinanden ud og ind, men jeg har mistet lysten til at have sex med ham. Jeg har det dog alligevel, og det synes jeg også, man skal, men efterhånden er det noget, jeg frygter, for han kan godt mærke, at jeg slet ikke er med i det. Det går ham meget på, og han bliver irriteret. Han siger ikke så meget, men jeg ved, det er det, der trykker ham.

Vi har gennem alle årene haft svært ved at tale om netop det emne, og det er på grund af mig, for jeg synes, det er så svært at tale om. Hvordan skal jeg dog løse den her situation?

Skal jeg lade mig skille? Jeg har nærmest lyst til det, for jeg kan ikke overskue det ”pres eller krav,” der ligger om intimt samvær med min mand. Jeg vil gerne bare være i fred.

Hvad synes du Puk? Hvordan i alverden kommer jeg ud af min svære situation uden at træffe en dum beslutning?

Den bornerte

Kære Den bornerte

Mange tak for din fortrolighed. Jeg kender så udmærket lettelsen ved at skrive i stedet for at skulle stå ansigt til ansigt med en svær situation. Jeg er jo ikke læge, psykolog eller sexolog, så måske skal du eventuelt konsultere fagfolk, hvis du vil helt til bunds i problemet, men umiddelbart lyder det for mig naturligt, hvis man som kvinde en overgang mister lysten til sex.

Jeg kiggede på nettet, og når man googler ”manglende sexlyst”, kommer der mange artikler frem om overgangsalder. Kan det være sådan noget, der spiller ind? Det er i hvert fald helt almindeligt, at kvinder i den periode har brug for ro og ikke har lyst til samleje. Du har ret i, at sex er en del af et parforhold. At din mand med rette føler, at sex er en naturlig del af det at være to. Men når man vælger at være sammen og sige ja til hinanden, så er det i medgang og modgang, og du har brug for hans støtte i øjeblikket.

Jeg tror faktisk, det er tanken om sex og presset fra din mand, der får dig til at miste lysten. Hvis han går og kigger på dig som en sulten hanløve, så føler du, at du skal præstere noget, og så går det helt i koks i din hjerne. Jeg synes, du skal sige til ham, at i den næste måned er der ingen sex. Forklar ham kort hvorfor. Det kan du godt. Så kender han situationen. Han skal ikke gå og lægge op til dig og derefter blive skuffet over afslag.

Den næste måned har du helle, og du skal ikke gå og føle dig forkert og være på vagt over for de signaler, han sender. Få lidt ro i systemet. Efter den måned kan du begynde at nærme dig din mand igen. Der er mange andre fysiske ting, man kan lave sammen, og jeg tror, vi kvinder ofte misforstår vores mænd. Vi tror, det hele handler om sex, men for mange mænd er det også nærvær. Det er en måde at føle sig tæt på sin kvinde på.

Hvis du ikke kan tilbyde ham sex i en periode, så tilbyd ham noget andet, f.eks massage. Læg et tæppe på gulvet, sæt rolig musik på og giv ham verdens bedste rygmassage. Men allerførst tager du dig sammen og fortæller ham, at du har det svært med dig selv og din krop, og at du beder om ro i en måned. Det skal han give dig. Derefter ser vi, hvordan det hele ser ud.

Kærlig hilsen Puk