Min mor lyver

Mandag, 4. december 2023
Af Puk Elgård.
Illustration: Birgitte Ahlmann.
Datteren står over for en udfordrende situation, hvor hendes mor på 75 er begyndt at lyve og opdigte historier, herunder falske beskyldninger om utroskab.
Kvinde med lang næse, fordi hun lyver

Kære Puk

Min mor på 75 har altid haft en tendens til at pynte på sandheden, når hun har genfortalt ting, hun har oplevet, så jeg har hele mit liv været vant til at trække 25 procent fra hendes historier. Men gennem de seneste år er hun simpelt hen begyndt at lyve og opdigte ting, der ikke er sket.

For nylig lånte hun en bog af mig, og senere påstod hun, at hun selv havde købt den og ville ikke aflevere den. Jeg ville hjertens gerne forære hende bogen, men jeg har det svært med, at hun lyver om, hvor hun har den fra.

Hun opdigter også hændelser, der umuligt kan være sket – f.eks. påstod hun, at min niece var faldet på rulleskøjter og havde flækket øjenbrynet, hvilket ikke passede.

For tre år siden blev jeg skilt og indledte efterfølgende et forhold til en kollega, som jeg nu bor sammen med. Min mors nabo ringede og fortalte, at min mor påstår både over for hende og andre, at min kæreste og jeg havde en affære allerede, mens jeg var gift med min eksmand. Da jeg konfronterede hende med det, påstod hun, at hun aldrig havde sagt det, men jeg tror ikke på hende.

Jeg har talt med min mors storebror om det, og han siger, at min mormor blev nøjagtig på samme måde, da hun blev ældre, og han rådede mig til at ignorere det.

Men jeg synes, det er svært. Jeg hader løgne, og jeg synes, det er pinligt, at min mor lyver – især når hun bag min ryg beskylder mig for utroskab.

Har du et godt råd til, hvordan jeg kan gribe det an?

Datteren

Kære Datteren

Som jeg tidligere har løftet sløret en smule for, så arbejder jeg i øjeblikket meget intenst sammen med mennesker med demenssygdomme.

Der er nogle af de demensramte, der også fortæller historier, der ikke er sande. Der er f.eks. en mand, der mener, han har cyklet op ad Alpe d’Huez og spiller i band.

Der bliver fortalt en del historier, der ikke har hold i virkeligheden, men det kan i nogle tilfælde være en del af sygdommen.

Ved du, om din mor i øvrigt udviser tegn på demens? Kan det være en forklaring?

Når hun lyver om bogen, skyldes det måske, at hun simpelt hen ikke kan huske det og dækker over det ved at lyve. Læs f.eks. lidt på Alzheimerforeningens hjemmeside og se, om du genkender andre tegn.

En anden mulighed er, at din mor gerne vil være i centrum, og ved at fortælle dramatiske løgnehistorier får hun et publikum.

Sommetider lyver folk for at få overtaget, for at manipulere og kontrollere. Løgnen kan være et redskab til at få det, man ønsker.

Hvis din mor ikke er syg og lyver af anden årsag, kan du godt konfrontere hende med løgnen. Hvis hun fortæller noget usandt, kan du sige til hende, ”okay mor, det er så din opfattelse af sagen, men min sandhed lyder sådan her”, og så fortæller du din udgave.

Det kan godt være ubehageligt at skulle gå og rydde op efter de løgne, der bliver spredt, men hvis din mor har fortalt usandheder om dig, må du nok tage turen rundt til de allervigtigste og lige få fortalt, at du er bekendt med, at din mor rejser rundt med historien om, at du var utro, men at det altså ikke passer.

Hvis din mor lyver for at få magt og mani­pulere, så beslut dig for ikke at lade hende trække dig rundt i manegen. Hvis hun lyver, fordi hun måske er syg, skal hun jo udredes.

Jeg håber, du finder en løsning.

Mange hilsner fra Puk