Nytårsophold gør mig bange

Søndag, 26. november 2023
Af Puk Elgård.
Illustration: Birgitte Ahlmann.
Læseren er blevet inviteret på et nytårsophold af sin kæreste, men på grund af tidligere erfaringer frygter læseren at være alene med kæresten.
Bekymret kvinde

Kære Puk

Jeg er midt i 50’erne og fraskilt. For nogle måneder siden mødte jeg en mand, som jeg er ved at forelske mig i.

Min skilsmisse og mit ægteskab var meget kompliceret, og jeg er nok et brændt barn, hvad forhold angår.

Nu har den nye mand, som er helt anderledes end min eksmand, inviteret mig på et nytårsophold.

Jeg burde springe op af lykke. Det er et smukt sted, og vi skal have dejlig nytårsmiddag og bare være os to sammen. Han betaler det hele. Men jeg er bange. Jeg er bange for at være alene med ham.

Jeg er utryg, fordi det er langt ude på landet, og jeg ikke ved, hvordan jeg kommer væk. Jeg ved godt, det ikke har noget at gøre med denne mand og meget mere med min eksmand at gøre, men skal jeg bare tage mig sammen?

Det er en unik mulighed for at lære min kæreste at kende, og jeg tror slet ikke, det vil give problemer, men jeg er så urolig.

Hvad skal jeg gøre, Puk? Skal jeg tage af sted og bevise, at jeg er i et nyt forhold nu og ikke behøver være bange mere?

Den bange

Kære Den bange

Jeg synes ikke, du skal bevise noget som helst. Du har åbenbart været udsat for noget voldsomt, og du har bevist, at du kan overkomme og udholde alt på denne jord. Det har du garanteret gjort gennem mange år.

Slut med den slags overvindelser. Fra nu af skal du berolige dit system og sende et signal til dig selv om, at du tager din angst og uro alvorligt, og at du lytter til dig selv. Du skal ikke ud på et øde hotel og være bange. Heller ikke selv om der ikke er noget at være bange for. Du er ikke klar til den slags udflugter.

Hvor åben du vil være over for din nye kæreste, skal du selv afgøre, men det er vigtigt, at du får sagt til ham, at du ikke er klar til at tage afsted. Det er helt i orden.

Hvis du skal skabe ro og balance i dit indre, skal du lære at respektere dine egne grænser. Og måske skal du have professionel hjælp til at overvinde dine traumer?

Fortæl din nye kæreste, at du er taknemmelig over hans generøse tilbud, og at du håber, at I kan tage af sted en anden gang, men lige nu vil du meget hellere finde et godt sted at spise i nærheden af, hvor du bor. DET ER OKAY!

Rigtig god jul og godt nytår. Sejt, du er kommet ud af et svært forhold. Mød dig selv med omsorg i det nye år. Lad det være et nytårsforsæt.

Varme hilsner fra Puk