Puks brevkasse: Hjælp – min mand har fået skæg

Mandag, 17. februar 2020
Af Puk Elgård. Illustation: Birgitte Ahlmann
Kan man tillade sig at forlange, at ens mand skal fjerne skægget? Det er en læsers spørgsmål til Puk Elgård. Læserens mand tror selv, at skægget klæder ham, men læseren synes hverken, at det er pænt eller hygiejnisk. Læs her, hvad Puk Elgård råder læseren til.
Puks brevkasse: Hjælp ? min mand har fået skæg

Min mand har pludselig fået den idé, at skæg klæder ham. Jeg ved ikke, hvad der stikker ham, men han har i en periode ladet skægget gro, og han synes selv, det er rigtig pænt.

Jeg synes, det ser forfærdeligt ud, og jeg kunne virkelig meget bedre lide ham uden. Han passer det heller ikke. Jeg tror ikke, han har forstand på det.

Læs også: Puks brevkasse: Hvad laver han mon så længe på toilettet?

For mig at se så skal sådan et skæg plejes. Det er fyldt med bakterier, og det skal vaskes og klippes og have olie og så videre. Det gør han ikke. Men han elsker det skæg, og han siger, at alle komplimenterer det. Det må være en flok blinde mennesker, han har mødt.

Hvad gør jeg? Kan jeg tillade mig at forlange, at det skæg skal af?

Den skæggede mands kone

Læs også: Brev til Puk: Andre menneskers lyde generer mig voldsomt

Kære Den skæggede mands kone

Ja, undskyld, at jeg sidder her og smiler for mig selv, mens jeg læser dit brev. Jeg ser for mig, hvordan din mand står og ser sig selv i spejlet og er godt tilfreds, og du går rundt og lider.

Jeg er egentlig tilhænger af, at man skal have lov til at udtrykke sig. Klippe sit hår, som man vil. Gå i det tøj, man bedst kan lide, og få skæg, hvis det er den periode, man er i. Jeg føler ikke, det er rigtigt at lægge bånd på hinanden og lave begrænsninger, men man kan jo godt vejlede.

Jeg synes sagtens, du kan sige til din mand, at hvis han vil have skæg, så skal han pleje det. Det skal vaskes og trimmes.

Skæg er virkelig blevet moderne. Det er, som om alle, der kan få skæg, har skæg. Selv helt unge mænd.

Læs også: Brev til Puk: Min kæreste har forandret sig

Når jeg googler artikler om skæg på internettet, så stritter de resultater, jeg får, i alle retninger. Der er undersøgelser, der viser, at kvinder elsker skæg. Der er undersøgelser, der viser, at kvinder hader skæg. Der er artikler om mænd, der får skæg for at imponere andre mænd, og der er undersøgelser, der viser, at børn mener, at mænd med skæg er grimme, men stærke. Skæg virker som et emne, man måske kunne forske lidt mere struktureret i.

Lothar, som jeg bor sammen med, siger, at mænd sender signaler til hinanden med skægget. Han kan mærke, at andre mænd hører mere efter, hvad han siger, når han selv har skæg. Der er også forskel på, hvilket skæg der giver mest respekt. Så hvis jeg skal tro på min egen lille hjemmeundersøgelse, er skæg altså en måde at kommunikere på. Mand og mand imellem.

Læs også: Puks brevkasse: Eksen runger, og kæresten springer

Giver det mening i forhold til din mand? Har han brug for at sætte sig i respekt for tiden? Jeg tror ikke, du skal pille skægget af ham. Slet ikke, hvis han virkelig har behov for at have det. Spørg lidt til det. Spørg, om han kan mærke en forandring i forhold til andre mænd. Og som nævnt, rådgiv ham, så han kan pleje det på den rigtige måde.

Jeg håber, du lærer at elske det. Din mand gemmer sig jo stadig derinde. Lige bag skægget.

Kærlig hilsen Puk

Læs også: Trist kvinde til Puk Elgård: Han sagde, vi skulle giftes, men der sker ikke noget (link fjernet)