Puks brevkasse: Kan jeg gøre noget for at genoprette kontakten?

Søndag, 15. december 2019
Af Puk Elgård. Illustation: Birgitte Ahlmann
En ulykkelig læser skriver til Puk Elgård, da læseren ikke har hørt en lyd fra sine søskende siden morens død. Hvad kan hun gøre for at genoprette kontakten? Læs Puks bedste råd til den ulykkelige læser her.
Puks brevkasse: Kan jeg gøre noget for at genoprette kontakten?

Min bror og svigerinde tror, de skal styre alt efter min mors død i 2013 – jeg havde dog alle mine søskende til fællesspisning hos mig i foråret 2016, hvor jeg ikke mærkede spor af sure miner.

Jeg inviterede dem igen i 2017. Efterfølgende kom der en mail med et ”nej tak” efterfulgt af et hav af beskyldninger, hvor jeg efter gentagne skrivelser ikke kunne få noget at vide om de konkrete beskyldninger.

Læs også: En datter spørger Puk Elgård: Skal jeg åbne min afdøde mors dagbog

Derpå fik jeg en advokat til at lave en undersøgelse, da jeg ikke ville gå og have dårlig samvittighed resten af livet over noget, som jeg måske var kommet til at gøre. Advokaten kunne dog ikke finde skyggen af beviser for påstandene. Det kom dog frem, at min bror havde vendt og drejet noget for egen vindings skyld.

Giv et abonnement på Familie Journal i julegave

Jeg har således ikke hørt en lyd fra dem siden 2017, heller ikke fra min søster.

Når jeg sender min bror breve, har jeg hans ord for, at de bare bliver smidt ud uden at blive læst, og ringer jeg, vil telefonen ikke blive taget, da han kan se, at det er mig, der ringer.

Kan jeg gøre noget for at genoprette kontakten?

Anonym

Læs også: Puks brevkasse: Det er svært at tage al min mors tungsind ind

Kære Anonym

Det er meget sparsomme oplysninger, jeg har, til at give dig et ordentligt svar.

Jeg ved ikke, hvilket forhold I havde inden din mors død. Var I tætte? Var du og din bror gode venner og havde et sammenhold? Er der en forbindelse at bygge på? Har forholdet ændret sig, efter din svigerinde er kommet ind i billedet?

Hvordan var dit forhold til din mor, mens hun levede? Har hun forfordelt dig? Føler din bror sig overset?

Hvordan har du selv handlet efter din mors død? Er der episoder, hvor du kunne have handlet anderledes?

Du er nødt til at sætte dig ned og tænke alle disse spørgsmål igennem og lægge familiens puslespil. Du er nødt til at forstå, hvor konfliktens rod er.

En god måde at imødekomme andre mennesker på, når man er i en konflikt, er at indse og indrømme, hvilke handlinger man selv burde have gjort anderledes. Italesætte sit eget ansvar og se, hvilken reaktion det afføder.

Jeg synes, du har til opgave at grave dig lidt længere ned i de følelser og episoder, der har været gennem livet i jeres familie, og ud fra det overblik tror jeg, du vil finde svar på, om du elsker din bror så højt, at du gerne vil genopbygge forholdet til ham.

Læs også: Puks brevkasse: Jeg får tit at vide, at jeg er uegnet til alt

Hvis du gerne vil det, så begynder du i den ene ende og begynder med noget selverkendelse og en udstrakt hånd. Det betyder ikke, at du skal tage skylden for noget, du ikke har gjort, men alle mennesker begår fejl – også du og jeg – og for at få kontakt til brormand så er det et godt sted at begynde.

Jeg ønsker dig held og lykke. Jeg håber, I får det løst. Livet er kort, og surhed og nag er ikke spor opbyggeligt at samle på.

Bedste hilsner fra Puk

Læs også: Puks brevkasse: Hvordan hjælper jeg min bror og demente mor?