Puks brevkasse: Skal jeg nu være mægler?

Søndag, 27. oktober 2019
Af redaktionen. Ill. Birgitte Ahlmann
Denne uges brevskriver har fået en henvendelse fra sin svigerdatters mor. Svigerdatteren har ikke haft kontakt til sin mor i mere end ti år. Nu rækker moderen ud - via datterens svigermor. Men hvad skal brevskriveren gøre? Læs Puk Elgårds svar her

Kære Puk

Min søn har været gift i 10 år, og de har to små drenge.

Allerede før min svigerdatter mødte min søn, afbrød hun al forbindelse med sin mor. Det samme har hendes to søstre gjort, den yngste dog først for få år siden.

Hvad der er sket i fortiden, ved jeg ikke præcist, vi taler ikke så meget om det. Det eneste, min svigerdatter har sagt, er, at hendes forældre var karrieremennesker og havde alt for lidt tid til deres børn. Forældrene er skilt, og min svigerdatter ser heller ikke meget til sin far, som nu bor i udlandet.

Hun siger selv, at hendes familie det er os. Min mand og mig, vores datter og naturligvis vores søn, som hun er gift med. Og vi holder allesammen utroligt meget af hende. Men hendes holdning er meget uforsonlig.

For et par uger siden fik jeg pludselig en besked på messenger fra min svigerdatters mor.

Læs også: Puks brevkasse: Svigerdatteren er blevet så grådig

Hun har åbenbart boet i Sverige i nogle år og er nu flyttet tilbage til Danmark. Hun appellerer til mig – som hun skriver – som mor, kvinde og bedstemor. Hun har aldrig set sine børnebørn, og det gør hende ulykkelig, at hun ikke har kontakt med datteren. Og nu beder hun mig om at mægle, da hun håber at kunne opnå tilgivelse fra datteren.

Jeg blev meget ulykkelig, da jeg læste hendes brev.

Jeg har på ingen måde lyst til at gå bag ryggen på min svigerdatter, og min datter giver mig ret. Hun mener ikke, at jeg skal reagere, og hun er vred over, at en fremmed kvinde prøver at udnytte mig følelsesmæssigt.

Min mand mener, at jeg i det mindste skal svare hende. Jeg har naturligvis ikke orienteret min søn og svigerdatter.

Jeg aner ikke mine levende råd, på en måde har jeg også ondt af kvinden, og jeg vil så gerne høre en udenforståendes mening.

Hilsen Svigermor

Kære Svigermor

Du skal selvfølgelig fortælle din svigerdatter, at du er blevet kontaktet af hendes mor.

Jeg synes også, du skal forsøge at få skabt en åbning til, at de skal ses. Livet er sgu for kort til uvenskaber.

Tal med din svigerdatter. Spørg til deres forhold. Lad hende fortælle om sine tanker. Du kan jo tilbyde at være med, når og hvis de mødes.

Jeg kan godt forstå, at din svigerdatters mor skriver til dig. Det synes jeg også, hun skal gøre. Hun skal gøre alt, hvad hun kan, for at genskabe kontakten til sin datter. Det er vores opgave som mor.

Det gælder jo selvfølgelig ikke, hvis der er tale om helt ekstreme forhold med vold, overgreb osv. Der kan være forhold, der er så betændte, at de ikke skal genoptages, men her lyder det, som om det er kørt skævt, og nogen er blevet såret.

Hvis din svigerdatter afslår, må du skrive tilbage til hendes mor og fortælle hende sandheden. Ikke al det hemmelighedskræmmeri. Svesken på disken.

Hvis din svigerdatter pure afviser, må du respektere det, men se nu, om ikke det kan løses, og de kan nå hinanden igen. Det andet er så trist.

Bedste hilsner fra Puk