Puks brevkasse: Svært at sige nej tak til svigerindens strik

Onsdag, 25. januar 2023
Af Puk Elgård. Illustration: Birgitte Ahlmann.
Skal man fortælle sin svigerinde, at man ikke kan lide hendes strik? Og kan man det, uden at såre hende? Det er et dilemma, som læseren står over for. 

Jeg har en meget sød svigerinde, der gennem længere tid har været plaget af stress.

Under sin sygemelding har hun kastet sig over strikketøj ... Hele verden strikker jo nu, og det har bestemt også gavnet hende.

Det har givet hende ro og været med til at holde hendes tanker rolige i en svær tid. Så langt så godt, men nu er hun begyndt at strikke til os alle. Til mine børn, til min mand og især til mig.

Jeg vil ikke sige, at hun er dårlig til det, men hun kunne være bedre. Ingen af os kan rigtigt lide det, hun strikker, men vi kan ikke finde ud af at sige det. For alle er så bange for, at hun falder tilbage i dårligt humør og angst, men hun undrer sig selvfølgelig over, at vi ikke går med det, hun laver til os.

Skal jeg hive plasteret af og sige det, som det er, eller skal jeg tage sweateren på, når jeg besøger hende og lade, som om jeg kan lide den?

Jeg vil ikke såre hende, men jeg gider altså heller ikke gå rundt med tøj, der slet ikke er min stil.

Hvad ville du gøre i denne situation?

Jeg er nok den, der tager det tungest – de andre i familien kyler bare hendes strik ind i bunden af skabet.

T.

Kære T.

Ja, hele verden strikker, lige undtagen mig og måske nogle andre. Jeg kan ikke finde ud af det, men ved jo, at det er en kæmpe dille.

Jeg er lidt misundelig faktisk, jeg ville gerne have ro til det, og hjemmelavede ting er fyldt med en særlig kærlighed. Men det skal selvfølgelig også være pænt og falde i smag.

Jeg synes, du skal gå mere direkte til værks og simpelthen oprette bestillinger. Find en hue, et tørklæde, et tæppe, en trøje, du kan lide, og bed hende strikke det. Kom med billeder og opskrifter.

Der er også den gode mulighed, at hun begynder at strikke for velgørenhed. Røde Kors har f.eks. nørklere, som de kalder det, der strikker og syr til nødhjælp. Der er også mange andre muligheder for at strikke til velgørenhed. En søgning på nettet vil vise dig, hvor der er behov.

Men hensyn til dilemmaet om, hvorvidt man skal sige, at man kan lide de hjemmestrikkede gaverne eller ej, er det virkelig svært.

Jeg er nok lidt en kylling i den retning og kunne godt finde på at iklæde mig en sweater, jeg ikke helt bryder mig om, bare for at gøre giveren glad, men om det er det rigtige, ved jeg altså ikke. Der må man føle sig frem.

Nu kan du begynde med at stoppe floden af hjemmestrik, du ikke har ønsket dig, og få peget din svigerinde i retning af ting, du kan lide, og de gode gerninger. For strikke skal hun da, når nu det hjælper hende så godt.

Mange hilsner fra Puk.