Puks brevkasse: Vær åben og ærlig

Lørdag, 21. januar 2023
Af Puk Elgård. Foto: Colourbox.
Puk modtager et dejligt brev, som indeholder mange gode pointer. Du kan læse hele brevet nedenfor.

Først vil jeg ønske dig et rigtigt glædeligt nyt år og tak for dine gode og relevante svar i brevkassen.

Jeg vil fortælle om en oplevelse, jeg havde for mere end 50 år siden på en stor fabrik i Kolding, hvor jeg arbejdede sammen med tre andre på kontoret.

Vi var tre på samme alder, og en der var dobbelt så gammel. Det var efterår og koldt, og hen på eftermiddagen tog hende, der var ældst, sine støvler af.

Det var frygteligt, for hun led sådan af fodsved, og det blev snakket om det i hjørnerne. Jeg sagde til de andre, at det kunne vi ikke være bekendt, men ingen havde mod på at sige noget til hende.

Min far har lært mig, at man skal sige tingene på en god måde, for så kommer man som regel længst, og derfor blev det mit lod, en dag hun gik på toilet at fortælle hende om problemet.

Hun var ikke klar over det og blev meget glad og taknemmelig over, at jeg havde gjort hende opmærksom på problemet. Støvlerne blev smidt ud, og hun købte nye, og alle var glade.

Jeg vil også sige: Vær åben og ærlig, hvis I kender nogen, der har mistet en person, spørg vedkommende, hvordan det går, og lad være med at skifte fortov.

En dag mødte jeg tilfældigt en tidligere kollegas kone, det var fem måneder efter hans død, og jeg kondolerede og spurgte ind til hans død. Hun fortalte, at han bare skulle have hjertet undersøgt, men noget gik galt.

Forleden mødte jeg hende i vores aktivitetshus, og da var det helt naturligt at tale med hende. Vi talte lidt om, hvordan hun havde det, og jeg tror, at hvis jeg ikke havde spurgt ind til det tidligere, havde vi ikke kunnet tale om det.

Derfor: Spørg ind. Man kan altid svare, at det har jeg ikke lyst til at tale om.

Stenbukken.

Kære Stenbukken.

Hvor lyder du som et dejligt menneske.

I dit brev har du nået både at rose mig og komme med to gode råd. Dig kan jeg godt lide. Du har også en imponerende tilgang til dine medmennesker.

Jeg ville ønske, flere var som dig og turde være ligefremme og ærlige. Du takler alt fra sure tæer til dødsfald ganske forbilledligt.

Tak for dit brev. Jeg tror, det vil kunne inspirere vores venner af brevkassen.

Mange varme hilsner fra Puk.