Puks brevkasse: Vores bror holder ikke vores aftaler

Onsdag, 30. december 2020
Af Puk Elgård. Illustration: Birgitte Ahlmann
En kvindes bror er ikke ligeså engageret i at holde deres mors hus ved lige som hun selv er, og det irriterer hende. Måske er Puk Elgårds svar en øjenåbner for kvinden.

For ikke så længe siden var der en, der skrev i din brevkasse om en aftale om at hjælpe med at holde deres mors sommerhus i stand. Sådan en aftale har vi også i vores familie, dog med min mors helårshus på landet, hvor hun gerne vil blive boende efter min fars død for to år siden.

Læs også: Puks brevkasse: Mors sommerhus er blevet en belastning

Det er et gammelt hus med en stor have, så der kræves en del for at holde det i stand. Og vi aftalte, at min søster og min bror og jeg mødtes en søndag cirka hver anden måned og ordnede alle praktiske ting. Det var en hyggelig tradition – i hvert fald i starten. Af og til var nogle af børnene også med, og vi har på skift haft mad med, som var tilberedt, så vi kunne spise sammen efter arbejdet.

Men efterhånden er vores bror begyndt at tage lidt let på aftalen. Et par gange har han meldt fra eller er kommet et par timer for sent, og så bruger han en del tid på at tale i telefon i løbet af dagen.

Min søster har altid været alene, så meget af det praktiske (hårde) arbejde hænger min mand nu på. Min svigerinde har også meldt fra flere gange på grund af hovedpine eller andre mærkelige ting.

Jeg har skældt vores bror ud, men vores mor freder ham. Han er medlem af kommunalbestyrelsen i nabokommunen, hvor han bor, og vores mor synes, han er sådan en betydningsfuld mand, og han har jo travlt med så mange ting, og vi skal ikke besvære ham. Det tænder mig helt af!

Læs også: Puks brevkasse: Min søster har meldt sig ud af familien

Sidst var det hans tur til at sørge for lækker mad, og det var pizza, som han kørte ind til byen og hentede. Han har sagt til mig, at han synes, vores mor skulle flytte ind i en nem ældrebolig i byen, så vil hun være meget bedre tilpas. Det vil sige: Så slipper vi for besværet. Men hun er meget glad for sit lille hus og er jo også frisk nok, men kan bare ikke selv overkomme alt det praktiske.

Min mand brokker sig ikke, men jeg er bare træt af den situation, og jeg er så irriteret på vores bror. Kan du foreslå en måde, vi kan løse den situation på?

Søster sur

Læs også: Brev til Puk: Kan jeg melde pas på den oprydning?

Kære Søster sur

Vi kan lige begynde med, at du lader være med at brokke dig over menuen. Når din bror vælger at hente pizza, så er det pizza, I får. Det er ikke alle, der har tid eller lyst til at lave mad. Aftalen var, at I skulle skiftes til at tage mad med, og pizza er så hans bidrag. Det, synes jeg, er 100 procent okay.

At han ikke hjælper til, er selvfølgelig et problem. Når I har aftalt, at I alle skal bidrage, så skal han overholde sit ord. Men kan I ikke finde et projekt, der er hans, og bede ham lave lige præcis det? Finde en arbejdsopgave, der er konkret, og noget, der står hans navn på. Eventuelt lade ham vælge selv.

Læs også: Brev til Puk: Min søster forventer, at jeg hjælper vores mor med alt

Folk er jo forskellige, og det er absolut en mulighed, at jeres bror ikke er lige så interesseret i at hjælpe og beholde jeres mor i huset, som du og din søster er, og det kan du nok ikke lave om på. Der vil nok altid være en form for millimeterdemokrati mellem søskende, og det er min generelle opfattelse, at der i mange familier er stor forskel på, hvor meget de enkelte søskende bidrager. Men jeg ville prøve at fokusere lidt mere på det, der bliver gjort, og det mulige sammenhold, I kan skabe mellem jer, der holder sammen.

Det er ikke, fordi jeg holder med din bror, men jeg synes, at så mange fine situationer bliver ødelagt, hvis man kaster dårlig energi efter god energi. Det er synd for jeres mor. Spis pizza. Giv din bror en konkret opgave. Fokusér på den del af familien, der byder ind, og nyd, at I gør din mor glad.

Vi er så kort på jord, og der er problemer nok for tiden.

Bedste hilsner fra Puk

Læs også: Brev til Puk: Døtrene er der for mig