Skal vi undvære vin på bordet juleaften?

Lørdag, 14. december 2019
Af Puk Elgård. Illustation: Birgitte Ahlmann
Må man drikke et glas rødvin til andestegen foran sin søn, der er tidligere alkoholiker? Det er læserens dilemma denne uge.
Puks brevkasse: Ingen vin på bordet juleaften?

Kære Puk

Vi har fået et dumt problem, som min mand og jeg gerne vil høre din mening om.

Vi har en søn på knap 40 år, som er gift og har to små børn. Han har i flere år været alkoholiker. I sommer gik han i behandling, og nu er han tørlagt. Det er vi allesammen meget glade for, ikke mindst hans kone.

Vi har altid holdt juleaften hos os, og i 2018 gik han i brædderne, inden vi skulle danse om juletræ, og nu har vores svigerdatter sagt, at hun forventer, at der ikke kommer vin på bordet i år.

Det er ikke så meget, fordi hun frygter, at han skal blive fristet, men mere, fordi hun synes, det er synd for ham, at han skal se os andre nyde et godt glas vin.

Min datter og hendes mand kommer også, og vi vil jo gerne have et glas rødvin til andestegen, men skal vi nu afstå fra det?

Det vil i så fald ikke rigtigt være den samme juleaftensmiddag for os.

Min datter synes, det er noget pjat, han må da kunne se på, at andre drikker. Min mand mener, at når det er så nyt, at han er ædru, kunne vi måske bare i år undlade vin til julemiddagen. Hvad mener du?

Farmor

Kære farmor

Du spørger, hvad jeg mener, og derfor vil mit svar til dig begynde der.

Jeg ville personligt lade rødvinen være denne juleaften og være solidarisk med min søn. Jeg har fra første række set, hvor ødelæggende alkohol er, og hvor svært det er at komme ud af et misbrug, og derfor vil jeg til enhver tid støtte så meget som muligt, når en alkoholiker vil ændre livsstil og vaner.

Jeg ved godt, at rødvin smager dejligt til andesteg, men glæden ved en velfungerende søn og bror slår al rødvin i hele verden.

Med tiden, når din søn er en mere erfaren, tørlagt alkoholiker, kan I måske sagtens drikke rødvin i hans selskab, men jeg er på hold med din mand. Denne jul er det for tidligt.

Det var så min holdning.

Der er selvfølgelig flere muligheder. I kan f.eks. servere alkoholfri vin. Enten til hele selskabet eller blot til jeres søn.

Men her fik du min uforbeholdne egen holdning til din problematik.

Glædelig jul og bedste hilsner fra Puk