Søster til Puk: Min lillebror bliver udnyttet

Tirsdag, 15. december 2020
Af Puk Elgård. Illustration: Birgitte Ahlmann
En bekymret søster frygter, at hendes lillebror bliver udnyttet af unge piger, som kun er interesseret i hans penge. Hvad kan søsteren gøre for at hjælpe sin bror? Det er dagens dilemma i Puks brevkasse.

Min lillebror er sidst i 30’erne. Han blev født for tidligt og er desværre lidt dårligt udviklet både med hensyn til intellekt og udseende. Men han er flink og rar og klarer sig. Han bor for sig selv og har arbejdet på et stort gartneri i mange år. Han har venner, som han mest ser på bodegaen i weekenderne.

Læs også: Brev til Puk: Bange for, at min far bliver udnyttet

Vores forældre er skilt, vores far døde for nogle år siden og efterlod os en pæn sum penge. Jeg ved, at det ofte er min bror, der betaler for vennerne, men ikke sådan, at det tager overhånd. Men han savner kvindeligt selskab. De senere år er han nogle gange rejst til Thailand på ferie, og jeg er godt klar over, hvad det har handlet om. Imidlertid er det jo længe siden, det har været muligt.

Nu er der så et par unge piger, som har fundet ud af, at han sidder på bodegaen og savner lidt selskab. De er først i 20’erne og lever af kontanthjælp. Jeg hjælper ham med hans pengesager og kan se, at han har hævet en del de seneste måneder. Han har købt gaver, sprut og cigaretter til de piger og givet dem kontanter.

Læs også: Brev til Puk: Vi er ikke trygge ved vores mors nye ven

Jeg har skældt ham ud, men han siger, jeg skal blande mig udenom, og det er hans veninder. Jeg ved ikke præcis, hvad han får for de penge! Men jeg blev vred, da jeg fra en kollega hørte, at tøserne har siddet på en café og pralet med, at de kunne slå “fjolset” for lige så mange penge, som de havde lyst til.

Det er svært at få ham til at forstå, at han bliver udnyttet. Skal jeg konfrontere pigerne, eller hvad vil du foreslå?

Søs

Læs også: Puks brevkasse: Skal vi hjælpe vores datter, som har taget kviklån?

Kære Søs

Når man gennem hele sit liv er blevet fravalgt og har gået bagest, er det virkelig svært at modstå fristelsen, når man pludselig har mulighed for at blive valgt og gå forrest. Det må være sådan, din bror oplever det nu, hvor han har fået penge mellem hænderne. Han oplever at være populær og omsværmet. Jeg synes, du fortsat skal hjælpe ham, og så skal du stoppe med at skælde ham ud.

Hvis det var min bror, ville jeg nok få arrangeret et møde med en bankrådgiver, få eventuelt banken til at indkalde, og fortæl din bror, at det er meget almindeligt og fornuftigt at lægge en plan og et budget, når man pludselig kommer til penge.

Læs også: Brev til Puk Elgård: Svigerdatteren er blevet så grådig

Jeg ville nok også lige dumpe forbi de piger og lade dem vide (i en ordentlig tone, naturligvis), at det er kommet dig for øre, at de taler dårligt om din bror, og rygterne siger, de udnytter ham. Du kan jo bare spørge, om det har noget på sig. Så ved de, du holder øje.

Omsorg og ingen skældud.

Bedste hilsner fra Puk

Læs også: Bekymret mor til Puk: Hun hænger ud med ældre drenge