Spørgsmål til Puk: Hvad er dine erfaringer med to hunde?

Onsdag, 26. februar 2020
Af Puk Elgård. Foto: Shutterstock
En læser overvejer at få hund nummer to, men vil gerne høre om Puks erfaringer med en ekstra firbenet ven. Læs, hvad Puk Elgård råder læseren til her.
Brev til Puk: Vil du dele din erfaring med to hunde?

Tak for en god brevkasse. Den læser jeg hver uge, og jeg følger dig på Instagram og ser tit billeder og historier om dine to hunde. Jeg har selv en dejlig border collie – ligesom din Alba – på fem år og overvejer at få en til. Derfor vil jeg spørge, hvilke overvejelser du gjorde dig, før du fik hund nummer to? Er det nemmere med to hunde?

Læs også: Brev til Puk Elgård: Han vil have min hund ud af sengen

Min hund er lidt ængstelig, og måske ville det hjælpe, hvis jeg fik en hund mere. Vil du måske dele lidt af din erfaring?

Inge

Læs også: Puks brevkasse: Jeg er dødtræt af glemsomme hundeejere

Kære Inge

Tak for dit søde brev. Jeg er glad for, at du er med både her på siderne og på min Instagram-profil. Ved hundespørgsmål tjekker jeg altid mit bagland, adfærdskonsulent Liselotte Christensen i Dansk Kennelklub. Om hund nummer to siger hun:

”Man skal gøre sig overvejelser om økonomi. Det er dyrt at have én hund. Dobbelt så dyrt at have to. Man skal overveje, om man har pasningsmuligheder. Det kan være svært at få passet én hund, men det kan være endnu sværere at få passet to hunde.

Læs også: En bekymret kvinde til Puk Elgård: Er min familie ved at gå i opløsning?

Derefter skal man se på den hund, man har. For når den lille hvalp kommer hjem, vil den begynde at kopiere den gamle. Hvis den hund, man har, gør meget, så opfanger den unge hund, at her laver vi meget larm, og så vil den også begynde at gø. Har man problemer med en urenlig hund eller en ængstelig hund, vil den nye hund ofte tilegne sig samme adfærd. Så du vil få dobbelt op på det gode, men også dobbelt op på det mere udfordrende. Det skal man være opmærksom på.

Den nye hund skal også ud og have sine egne oplevelser. En til to gange om ugen skal hvalpen ud og opleve verden på egen hånd. Den skal have selvtillid og kunne stå på egne ben. Hvis nu den gamle hund bliver syg eller er væk, så vil den unge hund blive uselvstændig, hvis ikke man i forvejen har styrket dens selvværd.”

Læs også: Charlie har fjernet min ensomhed

Hos os havde vi Filuca, en rolig golden retriver, som var næsten 10 år, da Alba kom til. Vi har ikke haft de store udfordringer, men det er vigtigt at støtte den gamle hund, når der kommer en lille, ny krudtugle.

Mit råd til dig angående hund nummer to er, at du allerførst skal se, om du kan få din 5-årige hund til at være mere rolig. Border collier har det med at blive ængstelige, hvis de ikke bliver udfordret nok. Det er virkelig en krævende hund. Kan du træne den noget mere? Lave mentale udfordringer til den? På nettet kan du finde meget om hundeøvelser.

Læs også: Brev til Puk Elgård: Hun foreslår et marsvin i stedet for en hund

Det kan godt være, at din hund vil have glæde af en legekammerat, men med en race skal man også være opmærksom på, hvilken anden hund man vælger. Vælger man en af samme race, vil to border collier måske hyrde alle de hunde, de møder, og det vil de to synes, er en fest, men det kan godt virke anmassende på de hunde, de møder. Du kan heller ikke så godt sætte en border sammen med en terrier, den gider stensikkert ikke det der hyrderi.

Jeg må stoppe mit svar her. Alle ”ikke-hundeinteresserede” er sikkert allerede faldet i søvn. Du har fået lidt at tænke over. Held og lykke med det hele!

Vuf og klap fra Puk

Læs også: Brev til Puk Elgård: Min søster har allergi og kan ikke tåle min fars hund