Socialt Set
Kan min bror få et gravsted?
Min mormor og jeg har altid haft et rigtig godt forhold, og da jeg stod og manglede en bolig for et halvt år siden, tilbød hun, at jeg kunne bo hos hende midlertidigt. Det er gået så godt, at vi gerne vil fortsætte ordningen på ubestemt tid.
Min mormor bor i en almen bolig, og vi har ikke spurgt nogen om lov til, at jeg kan bo der. Men nu er jeg blevet i tvivl, om det er tilladt?
Jeg vil jo gerne flytte min adresse til min mormors lejlighed, men jeg er bange for at blive smidt ud – eller endnu værre, at min mormor bliver smidt ud, hvis jeg bare skifter adresse, og vi dermed overtræder nogle regler. Jeg er med andre ord en kujon, der ikke tør spørge boligselskabet af frygt for, at de siger nej.
Derfor vil jeg høre, om der er nogle generelle regler på området? Hvis det er tilladt at jeg kan blive boende, vil jeg så også kunne bo der alene, når min mormor ikke lever mere?
Kh, Anna
Hvor er det dejligt, at din mormor kunne række dig en hjælpende hånd, da du stod og manglende et sted at bo - og endnu bedre, at I er blevet så glade for at bo sammen, at I har besluttet at fortsætte. Derfor er det også rigtig godt, at I tager fat i, om den ordning, I har fundet frem til, er lovlig.
Jeg tror, hverken du eller din mormor skal være bange for at blive smidt ud af lejligheden, når I går i gang med at formalisere, at du bor der. Tværtimod. Men som det foregår nu, er det ikke helt lovligt.
For det første skal man ifølge CPR-loven være registreret på den adresse, hvor man sædvanligvis bor og opholder sig. Du må altså ikke være registreret et sted, hvor du ikke bor. Formelt har man fem dage, fra man flytter, til flytningen skal være anmeldt, ellers kan man få en bøde. Hvis man er tilmeldt en anden adresse, end der, hvor man rent faktisk bor, kan dem, som har én tilmeldt, også få en bøde. Så din uformelle flytning til din mormors adresse kan få følger både for dig og for dem, der bor der, hvor du er tilmeldt (medmindre det er med ukendt adresse).
Det er ikke alle kommuner, som udsteder bøder, da de medfører så meget besvær, at det ikke kan betale sig. Men jeg vil klart opfordre dig til snarest muligt at få dine oplysninger i Folkeregistret på plads.
I forhold til at være tilmeldt hos din mormor, følger det af lejeloven, at en lejer uden udlejers samtykke kan overlade brugen af lejemålet til medlemmer af sin husstand. I praksis betyder det, at hvis det f.eks. var din kæreste, du flyttede ind hos, var der ikke noget problem.
Men sådan ser man ikke på det, når det er din mormor. Så I skal finde hendes lejekontrakt frem og nærstudere, hvad der står i den. Og så er der ingen vej udenom at tage fat i boligselskabet. Jeg vil tro, at de uden videre accepterer, at du bor på adressen.
Der er heller ikke som sådan noget, der forhindrer, at både du og din mormor kan komme til at stå på lejekontrakten, med mindre udlejer afviser det med henvisning til, at de ikke har pligt til at ændre på kontrakten, selv om du flytter ind. Hvis boligselskabet er villige til at tilføje dit navn på lejekontrakten, vil du kunne overtage lejligheden, når din mormor ikke lever længere, hvis I har haft fælles husstand i mindst to år forinden.
De bedste hilsner Bettina
Kan min bror få et gravsted?
Kan kommunen stoppe mine sygedagpenge?
Kan de smide mig ud?
Bedsteforældres rettigheder
Kommunen sylter min sag
Langsommelig sagsbehandling
Kan man få hjemmehjælp i et kollektiv?
Aktindsigt i anbringelsessag