Naboens børn går i beskidt tøj: Er det omsorgssvigt?

Fredag, 26. januar 2024
Bettina Post
Illustration: AGD
Bodil oplever, at naboens børn ikke har rent tøj på og leger sent ude om aftenen i meget lidt tøj. Hun spørger, hvem hun skal kontakte?
Dreng med korte bukser om vinteren

Kære Bettina

Hvem skal man ringe til, hvis man oplever, at ens nabos små børn ikke har rent tøj på over en længere periode – og leger sent ude om aftenen i ikke særlig meget tøj i vintermånederne? Er det klassiske tegn på omsorgssvigt?

Mvh Bodil

Kære Bodil

Omsorgssvigt kan have mange former, og det er rigtig vigtigt, at vi alle sammen er opmærksomme på, om vi har kendskab til børn, som vokser op under forhold, hvor de ikke har det godt og trives.

Børn, som ikke kommer i seng på et fornuftigt tidspunkt, og som lader til at hoppe i det samme beskidte kluns hver morgen, kan sagtens have kærlige og omsorgsfulde forældre, som bare ikke går så meget op i den slags. Men det kan også være tegn på, at forældrene ikke lever op til deres ansvar. Om det er det ene eller det andet, må derfor altid komme an på en konkret vurdering.

Du skriver, at det er din nabos børn, så du kan jo overveje at starte med at tale med naboen om dine observationer. Da det godt kan være lidt kontroversielt at ”blande sig” i andres opdragelse, kræver det dog nok både mod og finfølelse.

Så hvis du hellere vil overlade snakken til kommunen, kan du underrette Familieafdelingen skriftligt via borger.dk, hvor du kan vælge, om du vil være anonym, eller du vil oplyse dit navn og kontaktoplysninger.

Vælger du det sidste, vil du indenfor seks dage modtage en kvittering fra kommunen om, at din underretning er modtaget. Det kan også være, at de har brug for at du uddyber det, du har skrevet, og i så fald kontakter de dig.

Det er også muligt at ringe til Familieafdelingen og underrette mundtligt, men det kan være svært at opretholde anonymiteten, hvis du gør det på den måde.

Husk i øvrigt at kommunens opgave er at hjælpe, og at der skal rigtig meget til, for at børn anbringes uden for hjemmet.

Så en underretning fra dig kan forhåbentlig både medføre, at forældrene får et skub i den rigtige retning i forhold til både sengetider og anden basal omsorg og, at du får ro i sjælen.

Bedste hilsner Bettina

Socialt set

Har du brug for hjælp til at løse et problem indenfor socialområdet? Bettina Post har været socialrådgiver i 36 år og er klar til at svare på spørgsmål. Skriv på mail til bettina@familiejournal.dk