Dorthe Kollo: Velkommen til verden

Onsdag, 28. februar 2018
Af Jørgen de Mylius. Foto: AOP, Jörg Wendel og privat.
... og velkommen til showbusiness med alt, hvad der hører til af op- og nedture. Dorthe Kollo har forlængst fejret 60-års jubilæum i branchen og har levet et liv med masser af fest og fart – bl.a. i eget fly.

Hun er et kapitel helt for sig selv i den danske slagerbranche. I mere end 60 år har hun plejet en dobbeltkarriere i Danmark og i Tyskland.

Jeg har kendt Dorthe Kollo i mange årtier og mødt hende med lange mellerum. Har smilet, beundret og moret mig over hendes liv i 1970’erne på Samsø, hvorfra hun med flycertifikat og sit eget fly i baghaven fik en tysk og dansk karriere til at hænge sammen.

Oplev Dorthe Kollo til Dansktop Prisen 2018 - køb dine billetter her

Den spæde start

Dorthe var knap 9, da hendes mor tog hende med til en talentkonkurrence i Aarhus-Hallens populære danserestaurant Tarantella. Man skulle være 16 år for at deltage, men Dorthe fik lov til at synge som et underholdende indslag uden for konkurrencen.

Den eftermiddag var der talentspejdere fra pladeselskabet Oktav, for førstepræmien var en pladekontrakt. Og ifølge Dorthe blev det den begivenhed, der for altid vendte op og ned på hendes liv. For hun skulle optræde. Den lokale presse brugte overskrifter som ”Ny barnestjerne er født” Og ”Lille Dorthes første plade er kommet”.

For selv om Dorthe sang uden for konkurrencen, fik hun en to-årig kontrakt med Mørks Musikforlag. Og det store gennembrud kom med den danske oversættelse af Don Gibsons countryhit ”Oh Lonesome me”, der blev til ”Åh det er søndag”. Den nåede frem til DR’s lørdagsunderholdning ”TV i Tivoli”, hvor Volmer-Sørensen kunne høre potentialet.

Da Dorthe på små tre minutter havde sunget i direkte tv til hele Skandinavien, var hun en stjerne. En 12-årig stjerne.

Læs også: Kim Schwartz: Sen starter - med stor succes

Succes i det tyske

1950’ernes Danmark fik to barnestjerner på næsten samme tidspunkt: Gitte Hænning og Dorthe Kollo. På mange måder kom deres karrierer til at ligne hinanden – i begyndelsen. Begge klarede de overgangen fra barnestjerner til teenageidoler, og begge fik succes med deres regelmæssige udgivelser af singleplader og et omfattende turnéliv. Begge var både heldige og dygtige nok til også at erobre det tyske marked, hvor de i midten af 60’erne fik et publikum af et omfang, som vi i Danmark slet ikke kunne konkurrere med.

Men her hører ligheden op. For mens Gitte Hænning stort set valgte at koncentrere sig helt om Tyskland, besluttede Dorthe sig for at passe både karrieren i sit fædreland og sit store publikum i Tyskland.

Hit efter hit

Hjemme i Danmark havde hun fået kontrakt med det store Philips-pladeselskab, hvor Johnny Reimar stod for popafdelingen. For ham var det nærliggende at snuppe Dorthes tyske pladesucceser og få lavet en dansk tekst. Og første rigtige store hit på den opskrift kom i 1968, da Dorthe i Tyskland blev præsenteret for sangen ”Sind sie der Graf von Luxemburg”, som handlede om greven i en ældre Franz Lehàr-operette. I Thøger Olesens danske udgave blev den til ”Er De Greven fra Luxemburg” og blev et lige så stort hit på den danske Top 20-liste, hvor jeg havde den med søndag efter søndag – og hele fire uger på førstepladsen.

Netop på det tidspunkt lancerede DR Dansktoppen, og Dorthe gentog succesen med sangen ”Wärst du doch in Düsseldorf geblieben”, som Thøger omdøbte til ”Gid du var i Skanderborg”, og kort efter var det tid til en ”Ung student fra Holstebro” og ”Skotterne fra Skotland”.

Læs også: Vild med Kirsten Siggaard

Også gang i privatlivet

Dorthe var det varmeste bud på en ny topstjerne, og i samme periode skete der helt afgørende ting i hendes personlige liv. Som bare 18 år gammel mødte hun en af Tyskland unge operasangere, René Kollo.

De mødtes ved et tv-show, hvor de optrådte. Og blev kærester på lånt tid. Dorthe havde travlt med sin nye karriere og René, som var ud af et kendt musikerdynasti, med at forsøge sig som operasanger. De fik nogle enkelte dage – og nætter – sammen, og der gik ikke lang tid, før Dorthe kunne ringe til Rene og spørge, om han kunne lide børn:

– Hvorfor spørger du om det? spurgte han.

– Fordi vi venter et barn sammen.

Ægteskabet blev distant. De forsøgte at finde sammen med deres datter Nathalie i et rækkehus i Düsseldorf, hvor operaen havde tilbudt ham en tre-årig kontrakt. Men det var mest i Berlin, han skulle optræde, og Dorthe havde travlt med at suse gennem Tyskland for at medvirke i tv, lave koncerter og indspille nye slagere.

Samlivet med Rene Kollo var knap nok eksisterende.

Så nye kærester kom til.

Da vi nåede 1980’erne, var DR’s Dansktoppen lukket. Det var Tyskland, det handlede om.

Lejlighed i München og mødet med den unge østtyske flygtning Bernd Klinkert ændrede igen Dorthes liv for en stund. Og med ham fik hun sin anden datter Jill.

Men forholdet blev kortvarigt. Bernd var ikke tilpas med Dorthes showbusinessliv og slet ikke til sinds at sidde alene med en baby, mens Dorthe var på farten. Bernd og Dorthe blev skilt i 1988.

Efter ægteskabet med filmmesteren Just Betzer i 90'erne bestemte Dorthe sig for, at hun ikke længere skulle satse på en fast partner. Det løfte holdt hun indtil et månedslangt job på et krydstogtskib. Ved kaptajnens bord mødte hun en blond tysker med de rareste blå øjne. Han ville høre om Dorthes liv.

Samtalen blev til en flirt, de blev kærester, og i dag er Heiner Dettmer og Dorthe mand og kone. Det viste sig, at Heiner ejede hele skibet og et større virksomhedsnet oveni. Dorthe er i tryg havn hos Heiner, hvor de deler helårsbolig i Bremen. Heiner passer sin virksomhed, og Dorthe passer stadig sin karriere.

Oplev Dorthe Kollo til Dansktop Prisen 2018

Dorthe Kollo er blandt de mange kunstnere, der optræder til Dansktop Prisen 2018 den 14. april i Jyske Bank Boxen i Herning. Vil du med?

I videoen kan du se Dorthe Kollo optræde ved Dansktop Prisen 2016.