8 tips fra lægen: Kom godt i gang med periodisk faste

Torsdag, 18. april 2024
Stine Troense
Foto: Colourbox
Kunne du tænke dig at prøve periodisk faste? Læge Jerk W. Langer giver sine bedste råd til at få succes med 16:8-faste.
Intermittent fasting low carb hight fats diet concept flat lay, healthy food salmon fish, bacon meat, vegetables and salad on blue plate and clock alarm on blue background top view

Periodisk faste er sundt for de fleste, og derudover en effektiv måde, hvis man ønsker at tabe sig eller blot få mere energi og sundhed ind i sin hverdag. Med 16:8-faste skal du hverken tælle kalorier eller undgå bestemte fødevarer.

Læge Jerk W. Langer har skrevet bogen ”Faste uden sult”, der guider til periodisk faste og rummer opskrifter på anti-inflammatorisk mad udviklet af kogebogsforfatter Ditte Ingemann.

Her får du Jerk W. Langers guide til at komme godt i gang med periodisk faste:

  1. Tag toppen af sukkertrangen: Begynd at spise sundere i ugen op til din fastedebut. Spis gerne anti-inflammatorisk dvs. plantebaseret og fisk, ikke for mange færdigretter eller anden forarbejdet mad og begræns sukker. Så tager du toppen af sukkertrangen og er kommet langt den dag, du indskrænker dit spiseinterval. Sørg også for at drikke en-halvanden liter vand om dagen. Den gode vane får du brug for, når du begynder at faste.
  2. Vælg dit interval: Mange faster i 16 timer og spiser inden for de resterende otte timer. Passer de 16 timers faste ikke, fordi sulten bliver for slem, eller du skal tage hensyn til f.eks. familie, job eller træning, kan du prøve med 15 eller 14 timer. 14 er bedre end 13, og 13 er bedre end 12. Du kan evt. begynde på 12,5 timer og stige gradvist. 14+ er dog optimalt. De fleste vælger morgenmaden fra (spiser f.eks. første gang kl. 12) og stopper med at spise efter aftensmåltidet (kl. 20). Det giver 16 timer uden mad/drikke og otte timer med. Du kan vælge at faste hver dag, hver anden dag, et par gange om ugen eller kun i hverdagene. Det er op til dig.
  3. Husk vand: Vi er vant til at få væske fra vores mad, så drik rigeligt vand, når du faster. Dehydrering kan give hovedpine, træthed og forstoppelse.
  4. Spis sundt – og nok: Spis rigeligt og sundt, gerne anti-inflammatorisk (planterigt og med fisk) i din spiseperiode. Det er vigtigt at få proteiner nok til at styrke bl.a. knogler og muskler. Bælgfrugter, kerner, frø, æg, fisk og fjerkræ er gode kilder. Tag gerne kosttilskud som calcium og vitamin D, der styrker skelettet.
  5. Undgå fristelser: Styr uden om fristelser i din fasteperio­de f.eks. lækre dufte fra bagerier eller madprogrammer.
  6. Sukkerfrie produkter: Brug evt. sukkerfrit tyggegummi, hvis du føler sult i din faste eller drik sodavand/saft uden kalorier.
  7. Flyt fokus: Afled dig selv, hvis du føler stærk sult. Gå en tur, drik en kop kaffe/te, tal med en ven. Sult kommer og går.
  8. Hold ud: Begynder du at spise bare lidt i slutningen af din fasteperiode, er din faste spildt. Hold ud og husk, det bliver nemmere at faste med tiden. Typisk har du overvundet problemerne efter en uges tid.

Fordele ved at faste

Periodisk faste påvirker os forskelligt, men her er nogle af de mulige gevinster:

  • Du sætter din spisning ind i et simpelt system styret af dit ur – med tiden kan din spisning blive mere intuitiv.
  • Du føler dig friskere og mere veloplagt.
  • Du bliver bedre til at fokusere og lære nyt.
  • Du får færre smerter og sygdomssymptomer.
  • Du får en positiv effekt på blodsukker, blodtryk, kolesterol og insulin­følsomhed.
  • Du kan forebygge og lindre sygdomme, hvor kronisk inflammation er på spil. F.eks. gigt og tarmsygdomme.
  • Du bliver bedre til at mærke sult og mæthed.
  • Du kommer af med din sukkertrang.
  • Du taber dig.
Læge Jerk W. Langer