Susanne fravalgte psykologhjælp mod stress

Lørdag, 18. maj 2024
Af Patricia Ramlev Wilson Foto: Elena Hybel Colding
Da Susanne Knoth Clausen blev ramt af stress, følte hun et instinktivt behov for at søge ud i naturen. Med skovbadning fandt hun ro og ind til sig selv. I dag kan Susanne ikke forestille sig et liv uden skovbadning, og hun har en opfordring: Prøv det, før du evt. dømmer den alternative terapiform ude.
Susanne i naturen
Susanne føler sig i ét med naturen, når hun skovbader. Hun bruger også terapiformen forebyggende, hvis hun mærker små tegn på stress.

– Der var noget rørende over at stå på en bakketop – med udsigt over skov og sø – og instinktivt vide, at jeg gjorde noget godt for mig selv, og at jeg nu var på vej i en positiv retning.

Sådan beskriver 55-årige Susanne Knoth Clausen fra Vanløse sit første møde med terapiformen skovbadning.

Susanne begyndte at dyrke skovbadning for at komme ud af den stress, der ramte hende i vinteren 2022 og forhindrede hende i at passe sit arbejde og være der for venner og familie.

– Jeg havde mange symptomer på stress, som kom snigende. Jeg oplevede nedsat hørelse, svimmelhed, støjfølsomhed og en uendelig træthed. Til sidst besluttede jeg mig for, at jeg måtte gøre noget ved det, siger Susanne, der arbejder med certificering af allergivenlige forbrugerprodukter hos Astma-Allergi Danmark.

Allerede i begyndelsen af sit stressforløb vidste Susanne, at løsningen for hende ikke var at tale med en psykolog om sine problemer.

– Jeg var godt klar over, hvad der var galt, og hvorfor jeg var blevet stresset. Og jeg havde en fornemmelse af at have brug for at komme ud, hvor der var fred og ro, og så faldt valget på skovbadning, siger Susanne, der som biolog altid har haft en forkærlighed for naturen.

Første gang, Susanne skulle til skovbadning, måtte hendes mand køre hende, for hun havde det ikke godt hverken psykisk eller fysisk. Men afsted kom Susanne, og den guidede session i Sorø gik i gang.

– Vi stod i en gruppe midt ude i skoven med vores guide i midten. Så begyndte hun at guide os gennem øvelserne. Vi skulle bl.a. trække vejret dybt og lave en scanning af os selv. Det betyder, at vi skulle opdage, hvordan vi havde det indeni. Min krop var anspændt og urolig, men jeg oplevede, at der langsomt indtraf en form for ro inden i mig, som jeg længe havde savnet, siger Susanne.

I takt med, at hun begyndte at opholde sig i naturen regelmæssigt og dyrke skovbadning, blev hendes stresssymptomer mindre og mindre.

– Skovbadning giver en form for indre ro, der siden har indfundet sig i hele min krop, også når jeg ikke skovbader, siger Susanne.

I dag ved Susanne, at skoven – og særligt skovbadning – er guld værd, hvis og når hun oplever begyndende stresssymptomer. Skovbadningen er med andre ord blevet hendes redningskrans.

Susanne kalder skovbadning ”et givende frikvarter”.
Susanne kalder skovbadning ”et givende frikvarter”.
Foto: Elena Hybel Colding

– Det er svært at forklare, hvad skovbad er, og hvorfor det er så godt for min krop og psyke. Jeg kan bare mærke det, når jeg står derude: Det føles helt rigtigt. Jeg vil gå så langt som at sige, at vi mennesker hører til i naturen, siger Susanne, der da heller aldrig har taget medicin eller har gået til psykolog for at behandle sin stress.

– Måske har jeg været uheldig, men jeg har oplevet, at psykologer godt kan lide at tale om sig selv. Skoven er der bare, og den stiller ingen krav. Jeg skal blot være der og mærke lyset, luften, duftene og farverne. Alt foregår i et tempo, som føles rart, og jeg får ro på. Når jeg deltager i en skovbadningssession, og lader naturen omslutte mig, giver det hele mening, og tankerne falder langsomt på plads helt af sig selv, siger Susanne.

Mange fordomme

Skovbadning kan variere, men de sessioner, Susanne deltager i, begynder med en kort intro, hvor guiden instruerer.

Skovbadet foregår i stilhed og med et par meters afstand mellem deltagerne, så alle har deres eget ”rum” at gå i. Herefter går deltagerne lidt rundt og laver så en såkaldt 360 grader-orientering i, hvor de står.

Derefter mærker man efter, hvordan man har det indeni, ifølge Susanne. Man sørger for at få god kontakt til underlaget, og fjerner dermed fokus fra sit hoved, der måske har en masse tanker hvirvlende rundt. Så kommer alle sanser i spil, og man skal se, høre, dufte, mærke og føle på ting, der er lige der, hvor man står.

Efter at være blevet ”groundet” følger en stille vandring gennem skoven, hvor man igen bruger alle sanser til at observere store og små detaljer i skoven. Der kan være forskellige stop undervejs, hvor man har særligt fokus på f.eks. en bestemt type træer eller noget vand, der spejler sig, eller små dyr, der bevæger sig på træstammerne.

Det sidste element i skovbadet er et såkaldt sit-spot, hvor man sidder i længere tid og bare er til stede på det udvalgte sted i skoven.

Efter skovbadet får deltagere urtete og mulighed for at sige et par ord om, hvad skovbadet har givet den dag.

Skovbadning handler bl.a. om at vække sine sanser, så fokus bliver flyttet væk fra hovedet og tankerne.
Skovbadning handler bl.a. om at vække sine sanser, så fokus bliver flyttet væk fra hovedet og tankerne.
Foto: Elena Hybel Colding

Til spørgsmålet om, hvorvidt Susanne har mødt nogle fordomme om skovbadning, svarer hun ja.

– Mange tror, at skovbadning har noget med traditionel badning at gøre, men det har det slet ikke. Eller også tror de, at det er noget med at stå og kramme træer i skoven, hvilket nok klinger lidt for alternativt for de fleste. Det er en skam med fordommene, for jeg tror, at alle kan få gavn af at dyrke skovbadning. Man får simpelthen et mere afbalanceret sind og lavere stressniveau, siger Susanne.

Hun har derfor en klar opfordring til dig, der tror, at skovbadning kunne være interessant, men som måske er lidt skeptisk.

– Giv det et forsøg! Bare én session, og se så, om det giver dig noget godt. Mennesker er ikke bygget til at sidde bag en skærm mange timer om dagen eller til at leve et hektisk liv i højt tempo. I skoven er alle velkomne, og uanset hvordan du ser ud, og hvad du kan, vil du føle dig god nok, når du er i skoven. Det er et utroligt givende ”frikvarter”, siger Susanne.

Kom godt i gang

Du kan dyrke skovbadning alene ved blot at gå ud i skoven og sanse omgivelserne.

Der findes gode råd og guides på bl.a. Friluftsrådets hjemmeside friluftsraadet.dk.

Ønsker du at dyrke skovbadning med andre, kan du – som Susanne – opsøge en skovbadningsguide. Efter en introduktion kan du senere selv dyrke skovbadning. Der findes skovbadningsguider over hele landet.