
I 2015 gennemlevede Johanne Refseth en krise, der skulle komme til at ĂŠndre hendes liv totalt.
â Jeg var ulykkelig af kĂŠrestesorg efter et brud. Det var fĂžrste gang, jeg var gĂ„et 100 procent ind i et parforhold uden forbehold, og det var hĂ„rdt at opleve, at det alligevel ikke kunne gĂ„. Jeg lĂ„ pĂ„ sofaen og grĂŠd i flere mĂ„neder, mens jeg lyttede til popsange om ulykkelig kĂŠrlighed, husker den nu 39 Ă„rige norske psykolog.
En dag sÄ hun dog pÄ sig selv udefra og besluttede sig for at komme videre med sit liv.
â Alle, jeg kendte, havde kĂŠrester og planer for deres sommerferie. Desuden havde jeg livet igennem overladt det til andre at bestemme, hvad jeg skulle lave. Nu havde jeg Ă©n eneste tanke: Jeg ville ud i naturen, sove i telt og fiske. NĂ„r jeg tidligere havde haft den tanke, havde jeg altid skudt den fra mig og sagt til mig selv, at jeg ikke kunne. Men jeg lĂŠste en hĂ„ndbog om friluftsliv og nĂ„ede frem til, at der ikke var noget svĂŠrt i at sove udendĂžrs. Stort set alt andet var svĂŠrere.
Hendes fĂžrste nat i telt i et mennesketomt hjĂžrne af Nordmarka ved Oslo var dog ikke behagelig. Hendes fantasi lĂžb lĂžbsk med tanker om Ăžksemordere, voldtĂŠgtsmĂŠnd og andre drabeligheder fra gyserfilmens verden.
â Men da jeg vĂ„gnede tidligt nĂŠste morgen i solskin og tilberedte min fĂžrste kop kaffe pĂ„ min primus, blev jeg opfyldt af verdens bedste fĂžlelse. Og jeg vidste med mig selv, at det bare var det her, jeg skulle, siger hun.
EfterfĂžlgende fortsatte Johanne med at udfordre sig selv, og friluftslivet med rygsĂŠk, telt, sovepose og fiskestang blev en betydelig del af hendes liv.
â PĂ„ det tidspunkt var jeg ansat pĂ„ fuld tid hos Stiftelsen Alternativ til Vold, hvor jeg som psykolog arbejdede med mennesker, der havde vanskeligt ved at styre deres vrede. I 2017 ĂŠndrede jeg navnet pĂ„ min Instagram-profil, som nu kom til at hedde âPsykolog med soveposeâ. Her deler jeg gratis blogposter om letforstĂ„elig, anvendelig psykologi sammen med billeder og videoer fra mit friluftsliv. SidelĂžbende holder jeg foredrag og workshops, fortĂŠller Johanne, der fortsat har en enkelt dag om ugen, hvor hun pĂ„ klassisk vis tager imod klienter pĂ„ sit kontor i Oslo.
âPsykolog med soveposeâ er ligeledes titlen pĂ„ Johannes bog, som forlaget Lindhardt og Ringhof for nylig har udgivet pĂ„ dansk. I bogen redegĂžr hun for sin filosofi om, at naturen og det udendĂžrs liv har en helende og positiv indvirken pĂ„ psyken. Og med psykologens egne ord hĂŠnger det kort fortalt sammen pĂ„ fĂžlgende mĂ„de:
â Som mennesker har vi en masse fĂžlelser, der hjĂŠlper os til at bearbejde vores oplevelser og knytte bĂ„nd til hinanden. Men det er ofte sĂ„dan bĂ„de i samfundet og i de smĂ„ hjem, at nogle fĂžlelser ses som mere ok end andre. Det kan fĂžre til, at vi holder de fĂžlelser, der ikke er accepterede, pĂ„ afstand. Det sker ved, at kroppen aktiverer en anden reaktion, der overdĂžver fĂžlelsen. Man mĂŠrker ikke selve fĂžlelsen, men oplever i stedet, at man bliver anspĂŠndt, fĂ„r urolig mave eller mister koncentrationen. Det fĂžles ubehageligt og kan medfĂžre, at man forsĂžger at undgĂ„ alt, hvad der vĂŠkker fĂžlelser, ved for eksempel at overtĂŠnke, holde gode relationer pĂ„ afstand eller ikke turde gĂžre de ting, som gĂžr en lykkelig.
Johanne understreger, at hun her ikke taler om de ekstreme tilfĂŠlde, men om ganske almindelige, dagligdags problemer, som alle kender fra deres eget liv.
â Mange kan for eksempel nikke genkendende til fĂžlelsen af at blive anspĂŠndt i nakken op til jul, hvor huset er fyldt med familiemedlemmer. HĂžjtiderne vĂŠkker ofte stĂŠrke fĂžlelser i os, men pĂ„ grund af det fĂžr omtalte reaktionsmĂžnster, mĂŠrker vi mĂ„ske ikke fĂžlelserne, men kun anspĂŠndtheden. I stedet for at mĂŠrke, at vi savner moster Ruth, bliver vi kort sagt mere stressede end nĂždvendigt.
Ophold i naturen kan imidlertid medvirke til, at fĂžlelserne bliver lettere tilgĂŠngelige.
â Naturen virker stressreducerende pĂ„ kroppen og mindsker dermed ogsĂ„ tit de kropslige reaktioner, der holder fĂžlelserne nede. For eksempel kan der blive lĂžst op for spĂŠndingerne i nakken, sĂ„ det bliver lettere at mĂŠrke, hvad man egentlig fĂžler. Det er spĂŠndende set fra en psykologs synspunkt, fordi vi gennem terapi faktisk bruger enorme mĂŠngder tid pĂ„ at fĂ„ folk til at slappe af og give plads til deres fĂžlelser. I naturen ser processen ud til at foregĂ„ helt af sig selv, siger Johanne, der pĂ„ flere mĂ„der kan siges at have sĂŠrlig tilknytning til Danmark.
FĂžrst og fremmest har hun i perioden 2003-13 boet i Aarhus, hvor hun fik sin uddannelse.
â Jeg startede faktisk med at studere musik, inden jeg kastede mig over psykologstudiet. Og sĂ„ havde jeg undervejs et Ă„rs afstikker til Canada, hvor jeg var i praktik hos Allan Abbass, der er professor i psykiatri og psykologi og en af verdens bedste inden for de retninger af psykologien, som jeg selv beskĂŠftiger mig med.
Derudover er hun kÊrester med danske Markus, der er ansat pÄ universitetet i Oslo og forsker i livsstilsfaktorer i forbindelse med tarmkrÊft. Parret bor i Oslo-forstaden Eiksmarka og har datteren Emma Birgitte pÄ fire et halvt Är. Og de mÞdtes faktisk pÄ et tidspunkt, hvor Johanne bestemt ingen planer havde om at gÄ ind i et kÊrlighedsforhold.
â I forbindelse med min kĂŠrestesorg i 2015 havde jeg besluttet at holde et helt âmandefritâ Ă„r. Men efter 10 mĂ„neder mĂždte jeg Markus via en ven, der ogsĂ„ er dansker, og som jeg trĂŠnede crossfit sammen med. Han havde fĂ„et den idĂ© at bevise over for mig, at trĂŠningscenteret vrimlede med enlige mĂŠnd. En dag havde han derfor inviteret fem af sine mandlige singlevenner med. Markus var en af dem, og jeg blev interesseret i ham, fordi han var afslappet omkring sit udseende og gik i slidt T-shirt. Et stykke tid senere blev det alvor, da vi begyndte at kysse hinanden pĂ„ en skitur, fortĂŠller hun.
Johanne har i dag mellem 30 og 50 nÊtter om Äret, hvor hun overnatter i det fri og kombinerer det med at lave videoer og tage billeder til sin Instagram-profil. Men hun er ikke altid alene, nÄr hun nyder naturens ro.
â Da jeg begyndte at dyrke udelivet, fattede mine veninder ogsĂ„ interesser for det. Vi er en gruppe pĂ„ fem kvinder, der indimellem tager af sted. Somme tider har vi endda vores bĂžrn og hunde med.
Du skal vÊre medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver ubegrÊnset adgang til alt indhold.