Skriveterapi

Onsdag, 3. januar 2024
Emma Alleshauge Dalskov
Illustration: Alice Kaiser
Med en notesbog, en pen og lidt vejledning kan du bl.a. styrke din psykiske sundhed og lære dig selv bedre at kende. Vi sætter fokus på skriveterapi og de mange fordele, der følger med.
Skriveterapi
Skriveterapi kan læres af alle og alle kan have gavn af metoden.

Tænk, hvis du kunne dele alle dine glæder og sorger, helt uden filter. Når som helst og hvor som helst. Uden at tage hensyn, uden at møde fordømmelse.

Ifølge Annette Aggerbeck, som er uddannet psykoterapeut MPF og skriveterapispecialist, kræver det slet ikke så meget, som man ellers skulle tro. Du skal bare have fat i en notesbog og noget at skrive med.

– Skriveterapi er noget, vi alle kan have gavn af, og det kræver ingen forudsætninger. Det kræver ikke, at du er god til at skrive, for det er kun dig selv, der skal læse det, siger Annette.

Om eksperten

Annette Aggerbeck er uddannet psykoterapeut MPF og har efter egen erfaring med at skrive dagbog i mange år udviklet metoden skriveterapi, som hun underviser i og bruger som redskab i psykoterapi. Annette har skrevet bøgerne ”Skriveterapi – din guide til personlig vækst” og ”Skriveterapi for pårørende”.

Læs mere på skriveterapi.dk.

Med skriveterapi bruger du skrivning til at udtrykke og reflektere over dine tanker og følelser. Det kan hjælpe dig med at lære dig selv bedre at kende.

– Ved at skrive regelmæssigt kan du opbygge et dybere kendskab til dig selv. Du kan begynde at forstå dine værdier, overbevisninger og reaktioner bedre, og det kan i sidste ende hjælpe dig med at træffe mere bevidste beslutninger i dit liv, forklarer Annette.

Skriv ærligt

Annette har et par gode råd til, hvordan du kommer i gang med skriveriet. Du kan f.eks. skrive om nogle følelser, du sidder med lige nu, eller en begivenhed, der er sket for mange år siden. Her er det vigtigt, at du gør dig umage for at huske så mange detaljer som muligt.

– Det er også vigtigt at være helt ærlig, når du skriver dine inderste tanker og følelser, så du ikke bare kradser i overfladen, tilføjer Annette.

Jo oftere du skriver, jo mere får du ud af det. Men det betyder ikke, at du behøver at skrive hver dag. Et kvarter om ugen kan gøre det.

– Skriveterapi er selvomsorg, så den må ikke blive en sur pligt. Der kan sagtens være perioder, hvor du ikke skriver så meget, og det er helt okay, siger Annette.

Skriveøvelse

Åben din notesbog på en blank side og fuldfør sætningen: Når jeg ser på denne tomme side, føler jeg …

Skriv alt, der falder dig ind, uden at tænke nærmere over det. Er du spændt, overvældet, bange eller begejstret for at skrive? Går du i stå, så skriv det sidste ord igen og igen, indtil nye ord dukker op.

Kig på det, du har skrevet, når du ikke har mere på hjerte. Hvilke nye informationer har du fået om dig selv? Skriv om det i din dagbog.

Kilde: Annette Aggerbeck

Hvis du føler, at du har svært ved at finde noget at skrive om, har hun et godt råd:

– Har du ikke noget at skrive om, kan du skrive om dét. For hvad siger det om dig og dit humør? Mange af os har en tendens til kun at skrive, når vi har det rigtig godt eller rigtig dårligt, men det er vigtigt at skrive om alle følelser.

Skriveterapi kan nemlig hjælpe med at forlænge de positive følelser og bearbejde de svære.

Mindsker stress

Udover at du lærer dig selv bedre at kende, kan skriveterapi også reducere stress, angst og depression. Når du fatter pennen, får du nemlig en sund måde at udtrykke og bearbejde følelser på.

Skriveterapi påvirker også dit fysiske helbred i en positiv retning.

– Undersøgelser viser, at skriveterapi også har en positiv virkning på vores immunforsvar. Det kan også hjælpe med kroniske smerter, da stress og angst ofte forværrer smertesymptomer, siger Annette.