Kære Puk
Skal fotos af hans kone stå fremme?
Ingen jul uden julehjerter. Sådan har de fleste det og sådan vil det sikkert blive ved med at være, mener Anja Jørgensen, der til daglig er inspektør på Frilandsmuseet, hvor de hvert år fortæller om den danske jul til museets besøgende.
LÆS OGSÅ: lav hjerter med børnene. Se en nem og hurtig opskrift her
-Julehjertet er hvad jeg vil beskrive som ikonet over alle på de danske juletræer, siger Anja Jørgensen.
Samtidig påpeger hun, at julehjertet ikke altid har været en del af den danske juletradition, selvom hun mener det i dag er tæt på det mest klassiske julepynt Danmark har.
Hjerter til de fattige
I middelalderen var det meget populært at flette hjerter og i munkeklostre gjorde de det for at opnå fordybelse, men det var altså ikke til pynt.
De færdige hjerter blev brugt til at pakker almisser ind i til de fattige eller til at pakke om små madvarer. Som kræmmerhuse blev de især brugt til at folde om små ting som bolcher og andre godter.
LÆS OGSÅ: Sådan laver du hjerter til juletræet på 2 minutter.
H.C. Andersens skyld
I Danmark var forfatteren H.C. Andersen en af de første til at importere julehjertet fra udlandet omkring 1846 og først endnu senere kom det på træet. Her var det til gengæld fyldt med juleslik.
- Dengang mødtes familierne over håndarbejdet og flettede hjerterne sammen, siger museumsinspektør Anja Jørgensen.
Det var en social ting og det er hun ikke sikker på, det er i helt samme grad mere i de danske familier. Men julehjertet skal nok bestå, er hun sikker på.