

Størrelser: S (M) L (XL) XXL
Passer brystvidde: 85 (95) 105 (115) 125 cm
Overvidde, cardigan: 94 (104) 114 (124) 134 cm
Hel længde: 60 (62) 63 (65) 68 cm (fra midten af skulder)
Trekvartærme: 46 (47) 48 (49) 51 cm (inkl. halskant)
Langt ærme: 68 (68) 69 (69) 70 cm (inkl. halskant)
Garn: Mohair + Wool fra ONIONKnit (50 g = ca. 145 meter), fv 770318/vinrød
Trekvartærme: 5 (6) 6 (6) 7 nøgler
Langt ærme: 6 (6) 6 (7) 7 nøgler
Vejledende pinde: Rundp 3½ og 5 mm (80 cm), rundp 5 mm (40 cm), strømpep 3½ og evt. 4 mm (til forkant)
Strikkefasthed: 17 m x 24 p i glatstrik på p 5 mm = 10 x 10 cm. Det er vigtigt at overholde strikkefastheden for at opnå det rigtige resultat. Lav altid en strikkeprøve, inden arbejdet påbegyndes, og gå evt. en pindestørrelse op eller ned, så strikkefastheden kommer til at passe.
Forkortelser: m = maske(r), r = ret, vr = vrang, p = pind, omg = omgang(e), arb = arbejdet, kant-m = kantmaske, sm =. sammen, dr = drejet, M = markør, M-m = markeret maske
kant-m: Første m løftes af som vr og sidste m strikkes som r (både på ret- og vrangsiden)
Teknikker:
Italiensk opslag – rib med 1 r, 1 vr (afslut med 1 r):
Start med en lang garnende, som er 3 gange opslagets længde.
1. Læg garnet hen over strikkepinden med garnenden mod dig selv. Placer garnet i venstre hånd, og før garnet hen over pegefinger og tommelfinger som ved almindeligt krydsopslag.
2. Retmaske (r): Før højre pind hen mod dig selv, under garnet, og op i midten mellem pegefinger og tommelfinger, og grib garnet bagom. Før højre pind videre under garnet tættest på dig og op for at skabe en retmaske.
3. Vrangmaske (vr): Før højre pind væk fra dig, over garnet, der er længst væk fra dig, og under begge garntråde (det forreste og bagerste garn), hen mod dig. Fang det forreste garn om pinden, og før højre pind videre under det bagerste garn og op for at skabe en vrangmaske.
Gentag punkt 2 og 3. Afslut med en 1 r, og lav derefter et løkkeopslag. Strik nu 2 opstarts-p frem og tilbage, uanset om du skal strikke rundt eller frem og tilbage.
4. *Strik 1 vr, 1 r, tag 1 vr løst af med garnet foran arb*, gentag *-*, til der er 1 vr + første garntråd over pinden tilbage. Strik disse vr sm.
5. Strik *1 r, tag 1 vr løst af med garnet foran arb*, gentag *-*. Afslut med 1 r.

Udtagninger:
UdtH (før M-m): Udtagning mod højre. Stik venstre p bagfra ind under lænken mellem m, og strik den r.
UdtV (efter M-m): Udtagning mod venstre. Stik venstre p forfra under lænken mellem m, og strik den dr r.
Vende-m: Efter en vending løftes første m tilbage til højre pind med garnet foran arb, træk garnet ned over pinden, så der dannes 2 m. Disse strikkes sammen til 1 m på efterfølgende p.
Vigtig viden: Cardiganen strikkes oppefra og ned. Anvend Italiensk opslag, og strik de første 2 p, som teknikken foreskriver.
Halskant:
Slå 125 (131) 133 (133) 137 m op med italiensk opslag (se ovenfor, opslag + 2 opstarts-p), eller slå op på normal vis på p 3½ mm. Strik nu 4 cm frem og tilbage i rib (1 r, 1 vr) (1. p = retsiden) således: 1 kant-m (se ovenfor) *1 r, 1 vr*, gentag *-*, og afslut med 1 r, 1 kant-m.
Bærestykke:
Læs hele opskriften på bærestykket, inden du fortsætter.
Skift til p 5 mm og glatstrik med raglanudtagninger (se ovenfor). De yderste 6 m i hver side danner forkanten og strikkes fortsat i rib hele vejen ned (vil du have en fastere forkant, kan du strikke forkantens m med strømpep 4 mm i stedet). Inddel m uden at strikke p med 4 M-m således: 22 (24) 25 (26) 27 m (forstykke), 1 M-m (strikkes i glatstrik), 21 (21) 19 (17) 17 m (ærme), sæt en ekstra M i en anden farve i midten af ærme-m, arb måles fra denne M, 1 M-m, 35 (37) 41 (43) 45 m (bagstykke), 1 M-m, 21 (21) 19 (17) 17 m (ærme), 1 M-m, 22 (24) 25 (26) 27 m (forstykke).
Strik nu en forhøjning af nakken, og tag samtidig ud til raglan således:
Retside: Strik 6 m i rib, forstykket, udtH, 1 M-m, udtV, ærme, udtH, 1 M-m, udtV, bagstykket, udtH, 1 M-m, udtV, ærme, udtH, 1 M-m, udtV, strik 3 m ind på forstykket, vend, strik en vend-m.
Vrangside: Strik vr til 3 m ind på forstykket i den anden side, vend. Strik en vende-m.
Gentag disse 2 p i alt 3 gange, men strik 3 m forbi vende-m på hver p på forstykkerne, og strik vende-m som 1 m.
Fortsæt frem og tilbage, og tag ud på retsiden til raglan yderligere 17 (20) 22 (25) 28 gange (i alt 20 (23) 25 (28) 31 raglanudtagninger) = 4 M-m, 42 (47) 50 (54) 58 m (forstykkerne), 61 (67) 69 (73) 79 m (ærmer), 75 (83) 91 (99) 107 m (bagstykke), i alt 285 (315) 333 (357) 385 m. Arb skal nu måle fra M og lige ned ca. 23 (25) 26 (28) 31 cm. Mangler der noget i højden, strikkes der nogle p uden udtagninger. Del arb, og sæt ærmernes m til hvile på en hjælpep, M-m tilhører ærmerne.

For-/bagstykke:
Slå 4 (4) 6 (6) 6 nye m op under hvert ærme = 167 (185) 203 (219) 235 m. Strik, til arb fra ærmegabet måler 33 cm. Skift til p 3½ mm, og strik rib (1 r, 1 vr). Fortsæt med forkanter som tidligere, og juster 1 (1) 0 (1) 1 m ved at strikke 2 m sm på første p, så ribben stemmer med forkanterne i begge sider. Strik 4 cm rib. Luk af.
Ærmer:
Sæt ærmernes 63 (69) 71 (75) 81 m på rundp 5 mm, og saml 4 (4) 6 (6) 6 nye m op i de ny opslåede m under ærmet = 67 (73) 77 (81) 87. Lad omg starte her midt under ærmet. Fortsæt med trekvartærme eller langt ærme.
Trekvartærme: Strik rundt, til ærmet fra ærmegabet måler 23 (22) 21 (20) 19 cm (kortere ærmer i større str. pga. bredere skuldre). Skift til p 3½ mm og rib. Tag 15 (15) 17 (21) 25 m ind på 1. p jævnt fordelt = 52 (58) 60 (60) 62 m. Strik 2 cm rib på p 3½ mm. Luk af.
Langt ærme: Strik rundt, til ærmet fra ærmegabet måler 43 (41) 40 (38) 36 cm (kortere ærmer i større str. pga. bredere skuldre). Skift til strømpep 3½ mm, og strik 4 cm rib (1 r, 1 vr), idet der samtidigt tages 27 (29) 29 (31) 35 m ind på 1. p jævnt fordelt = 40 (44) 48 (50) 52 m. Luk af.
Vedrørende spørgsmål: Opskrifterne er leveret af Permin. Har du spørgsmål til opskrifterne eller forhandlere, kan du skrive til permin@permin.dk. Har du spørgsmål til opskrifter, der har været bragt i bladet de sidste 2 år, kan du skrive til krea@aller.dk
Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver ubegrænset adgang til alt indhold.