Haveguide: Derfor er det godt at forspire planter

Onsdag, 27. marts 2024
Anita Lauridsen Banner
Foto: Tia Borgsmidt
Nogle planter har en lang udviklingstid. Det betyder, at de ikke kan nå at udvikle modne afgrøder, hvis de bliver sået for sent. Heldigvis kan du hjælpe planterne på vej ved at forspire frøene tidligt om foråret.
Du kan forspire indenfor eller i et lunt drivhus.
Du kan forspire indenfor eller i et lunt drivhus.

Forspiring er ikke en nød­vendighed for alle afgrøder – men det kan være en fordel. Dels kan havejorden være for kold at så i om foråret, så planterne bliver for sent ud­viklet, og dels kan udplantede småplanter bedre overleve snegleangreb i forhold til bitte­små nyspirede planter.

Du kan læse på frøpakken, hvornår den enkelte afgrøde skal forspires – hvis det er nødvendigt at forspire. Det er typisk fra marts til maj.

Brug, hvad du har

Små potter, bakker og andet grej til forspiringen kan du kø­be mange steder. Men du kan også sagtens bruge remedier fra husholdningen, f.eks. tom­me æggebakker, mælkekarto­ner, gamle skotøjsæsker eller plastikbeholdere.

Du kan også lave dine egne små spirepotter af avispapir med en såkaldt potmaker.

Brug altid så- og priklemuld beregnet til såning. Vælger du almindelig jord, risikerer du nemlig, at rødderne bliver sve­det, da jorden er for nærings­holdig. Såmuld kan du købe på planteskoler og af og til også i supermarkeder.

Tomater har en lang udviklingstid og skal pottes om mange gange.
Tomater har en lang udviklingstid og skal pottes om mange gange.
Foto: Tina Brok Hansen

Sådan gør du

Fyld dine beholdere eller pot­ter med så- og priklemuld, og så frøene med den afstand, der står på pakken – der kan være stor forskel, for nogle afgrøder kræver mere plads end andre.

Dæk større frø med et tyndt lag muld – mindre frø skal du blot drysse ud på overfladen.

Tryk jorden let, så frøene kommer i kontakt med den.

Jorden skal holdes let fugtig og må ikke tørre ud. I begyndel­sen er det lettest at vande med en forstøver.

Stil potterne i et minidriv­hus, eller dæk dem med en gennemsigtig plastikpose eller glasklokke.

Placér dem lyst, men ikke i direkte sol. Sørg for udluftning, og luk ikke mi­nidrivhuset tæt til – for meget fugt får frøene til at rådne. Når planterne har udviklet et-to blade foruden kimbladene, har de ikke længere brug for et minidrivhus.

Store frø som majs, agurk, bønner og squash skal sås enkeltvis i små potter og ikke dækkes med glas eller plastik, da de let mugner.

En stor glasklokke fungerer som et minidrivhus.
En stor glasklokke fungerer som et minidrivhus.
Foto: Martin Tanggaard/Aller Media DK

Husk at potte om

Efterhånden som planterne bliver så store, at de kommer til at stå tæt i potter og bakker, er det nødvendigt at potte om/prikle, så hver enkelt plante har plads at udvikle sig på i en større potte.

Tag forsigtigt de små planter op af potterne, og del dem, hvis de er vokset sammen. Rødderne er sårbare over for udtørring, så de skal hurtigt i jorden igen. Lav et hul i den nye jord med en priklepind eller en finger, og sæt plan­ten ned i den. Tryk forsigtigt jorden ind til planten, så den står fast.

Det kan blive nødvendigt at plante om i større potter flere gange, efterhånden som planterne vokser, indtil de skal plantes helt ud i køkkenhaven. Især, hvis det er varmekræ­vende planter som tomater, der kan blive ganske store undervejs.