Lys i haven a la Tivoli

Tirsdag, 21. november 2017
af Dorthe Liljensøe Foto: Søren Lamberth
Kan du lide at pynte op med lys i haven i den mørke tid, så få inspiration fra Tivoli til at få et flot resultat.

Eventyrlig have som i Tivoli

Få steder i Danmark er så smukke ved juletid som Tivoli i København. Hyllet ind i en million lyspunkter, der fanger øjet, så snart man kommer ind i haven. Fra de store piletræer ved søen, der er klædt i lys, til små dekorative tønder med lyskæder. Det er et imponerende syn. Helt eventyrligt ser det ud, som det jo skal i den gamle have. Og bag det hele står chefgartner Tom Knudsen og lysdesigner Jesper Garde Kongshaug og deres hær af medarbejdere. Og du kan faktisk gøre Tivoli kunsten efter i din egen have. Det kræver blot lidt fantasi og tålmodighed. Vi gik en tur rundt i Tivoli med Tom Knudsen og Jesper Garde Kongshaug for at få nogle gode tips til, hvordan du kan pynte din have med lys, og hvilke lys du skal vælge for at få et godt resultat. Men først lidt om det julepyntede Tivoli.

Masser af juletræer

Ud over havens naturlige træer er Tivoli hver jul pyntet med 1.200 juletræer, hvoraf de 850 står med lys.

- De små juletræer tager en time at pynte – de store en hel nat, siger lysdesigner Jesper Garde Kongshaug. Desuden er bygninger og stier pyntet med 3,5 km granguirlander, og ni tons gran bruges til at skjule for eksempel juletræsfødder og lignende. – Vi har kun 12 dage, fra halloween slutter, til Jul i Tivoli åbner, til at gøre haven klar, så mange af juletræerne får lyskæder på, næsten før de bliver fældet – i hvert fald går vi i gang med forberedelserne, mens der er halloween, fortæller Tom Knudsen. Selv om din have ikke er på størrelse med Tivoli, kan du sagtens spare på julebelysningen. Se her hvordan:

Lyskæderne bliver siddende

Til gengæld er det lidt ”lettere” med nogle af havens egne træer.

– De store piletræer ved søen bliver dekoreret allerede efter sommersæsonens lukning sidst i september – dog kun hvert tredje år, for lyskæderne sidder på træerne hele året, indtil de skal klippes, og det skal de efter tre år. Men vi slipper for at afmontere efter jul hvert år, og det sparer tid. Som noget nyt har Tivoli også træer, hvor hele stammen og grenene er omviklet af LED-lyskæder. Der er forsøgt før med ”lysslanger” på et bøgetræ, men det tog livet af træet, fordi bøg har en meget tynd bark, og det viste sig, at den ikke kunne tåle vekselvirkningen af kulde, varme fra lyskæden og kulde igen. – Da Jesper foreslog, at vi viklede lyskæder på nogle af vores træer, var jeg ikke meget for det med vores tidligere dårlige erfaringer. Men med LEDlys kan det lade sig gøre i dag – og så har vi valgt nogle træer med tykkere bark, fortæller Tom Knudsen.
Tivoli lys
HUSK Brug aldrig indendørslys udenfor. Det er simpelthen livsfarligt, og lyskæder uden transformator kan være livsfarlige – især for børn, der ofte er nysgerrige og pilfingrede. Forbered din have på julens lyshav i god tid:

Gode råd fra eksperterne

Lysdesigner Jesper Garde Kongshaug anbefaler

✷✷ Prøv at lægge lyskæder i bedene under dine planter – også om sommeren. Underbelysning giver en flottere virkning end spots og lamper. ✷✷ Hvis du vil have en varm glød, skal du gå efter lys på 2700 kelvin (farvetemperatur, som viser, hvilken lysfarve LEDpærerne har). Og se lyset tændt i forretningen, før du køber. Ofte er det mere hvidt, end man tror. ✷✷ ”Ildfluer” med laser ser flot ud både sommer og vinter. Men pas på, at børn ikke ser direkte ind i laseren, advarer Jesper Garde Kongshaug. ✷✷ Vil du lyse på noget i haven, et træ, en busk, eller planter om sommeren, skal du bruge 3.000-4.000 kelvin i lamperne. Chefgartner Tom Knudsen anbefaler ✷✷ Lad lyskæderne sidde hele året. Løvet dækker om sommeren, og du slipper for at montere og afmontere. Og du undgår at ødelægge knopperne på de tidligt-blomstrende planter som f.eks. vinterblomstrende vækster, f.eks. troldnød, kejserbusk og vinterjasmin. ✷✷ Pynt buksbom eller andre små krukkevækster med lys. Virkningen er fantastisk. ✷✷ Har du espalierede træer, er det oplagt at sætte lyskæder på. ✷✷ En tønde eller lignende med lyskæder – ren julestemning. ✷✷ Montér lyskæderne langs grenen og brug stammen som samlingspunkt. Det tager tid, men resultatet er smukkere end at lade lyskæderne hænge som guirlander.