Vidunder-jordiske skokker

Onsdag, 30. september 2009
af Redaktion
De knoldede jordskokker smager himmelsk - og breder sig underjordisk...
Jordskokker er sjovt legetøj for mine piger, som elsker at lave arkæologisk udgravning i al slagsjord og fiske spiselige ting ud af den. Og så kan jordskokker flyve, vidste I det?Fotos: Anne-Marie Øby
Jordskokker er sjovt legetøj for mine piger, som elsker at lave arkæologisk udgravning i al slagsjord og fiske spiselige ting ud af den. Og så kan jordskokker flyve, vidste I det?Fotos: Anne-Marie Øby

Af Tonie Ørvad Andersen

Jordskokker opdagede jeg sent i livet, men så skal jeg også lige love for, at det var kærlighed ved første bid!
Den knoldede afgrøde er fantastisk i blendede vintersupper, knasende, nøddeagtig skøn i råkostsalat og smager himmelsk ovnbagt sammen med rødbeder og pastinakker til en god steg.

Enkelte af vores jordskokker får fine, gule
blomster i august-september. Det varierer lidt,
og ifølge Familie Journals haveekspert,
Mette Østergaard, kan det bl.a. afhænge
af sommervejret

Gul og glad
Vores sort blomstrer gul og glad i sensommeren, hvor så mange andre haveblomster har takket af, og så passer jordskokker sig selv uden at få hverken vådt, tørt eller skyggen af næring - og formerer sig lystigt endda!
Det sidste skulle så lige være det eneste, man kan udsætte på dem, og det gør Astrids og Roses far.

Et svagt øjeblik
Han har nemlig i et svagt øjeblik ladet mig oprette et jordskokkebed i baghaven, i solid sikkerhedsafstand fra alt andet, troede vi. Men lige præcis hvad angår jordskokker, er der ikke noget, der hedder sikker afstand!

Erobringstogt
For de breder sig underjordisk, så man tror, det er løgn, og nu kan vi systematisk grave dem væk fra de yderste rækker af Lars' jordbærbed hvert eneste efterår.
Ellers ville de, i skøn forening med skvalderkål og snerler, indtage hele bedet på en sæson eller to.

Tonies skokkesuppe
Jeg svitser skrællede kartofler og jordskokker, halvt af hvert, sammen med et fed hvidløg, et halvt løg eller en halv porre i olivenolie eller smør, tilsat lidt karry.
Så hældes der rigeligt vand ved og smides et par grønsagsbouillonterninger i, og det hele koger ca. 20 min.
Blendes, tilsættes evt. lidt fløde, og krydres med salt og peber.
Serveres med ristede græskarkerner, persille samt godt brød.

Flere opskrifter med jordskokker her...
Risotto med jordskokker og kylling
Rygeostsalat med jordskokker og æbler

Følg Tonie og hendes tvillinger i haven her