Her i Norden har vi levet af blandt andet bær i årtusinder, og i det danske køkken har bærrene været en naturlig og uundværlig, omend tit lidt upåagtet, del af sommer- og sensommersortimentet.
Men de senere år har bær fået en kæmpe renæssance, ja, næsten æresoprejsning, fordi forskere har fundet ud af, hvor ufattelig mange vitaminer og ikke mindst antioxidanter, de rummer.
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Klik her for at ændre dit samtykke
Sommerbær er supermad
Bær betegnes nu om dage ligefrem som ”superfood” (supermad), der ikke alene giver smag og farve til et måltid, surt såvel som sødt, men altså også klare ernæringsfordele.
Så bare giv den én på bærret og spis løs, når de er friske, og frys overskuddet ned.
Der er næsten ikke noget skønnere på en kold vinterdag end at hive en pose bær op af fryseren og lave syltetøj, rødgrød, kompot og så videre. Den duft af sommer, der breder sig i huset, er ubetalelig glædesterapi!
Klassiske, røde bær som jordbær, hindbær, ribs og skovjordbær trives sammen med for eksempel stikkelsbær, solbær og brombær fantastisk i det danske klima. Så har man bare det mindste område til det i sin have, på sin altan eller på sin sommerhusgrund, er det om at få dem i gang.
Sådan dyrker du søde sommerbær
Et jordbærbed hører til i den lidt pasningskrævende ende af sortimentet, fordi man skal tage udløbere af planterne til nye planter, forny rækkerne og så videre. Men derudover er selve jordbærplanterne noget af det nemmeste at få til at gro. Små skovjordbær er lette at have, de kan simpelthen gro og passes ind allevegne!
Ribs, solbær og stikkelsbær er supernemme, da de vokser på solitære buske, som passer sig selv i årevis.
Indimellem skal en enkelt, gammel gren skæres af, så nyvækst kan komme til, men det er virkelig ikke et stort mas.
TIP: Mange af sommerens små, røde og blåsorte bær er tætpakket med mineraler og vitaminer og indeholder nogle af de kraftigste antioxidanter, der findes, de såkaldte anthocyaniner, der giver bærrene deres dybe, røde, rødviolette og sortblå nuancer. Som med det meste andet frugt og grønt er vitaminindholdet mest intakt i de friske bær, så spis endelig løs lige nu.
Hindbær og brombær er noget af det mest gro-villige, der findes, mange vil endda på det nærmeste betegne det som landskabsukrudt.
Hindbær rodskyder, som var de betalt for det, og brombærranker strækker og strækker sig, så man kan ende med et viltert, stikkende krat, hvis man ikke holder dem lidt i ave.
Søde, røde sommerbær
Hindbær i snorlige rækker
Hindbærene her står i to, snorlige rækker. For enden af hver række er nogle store rundstokke gravet ned i jorden, og til dem er fæstnet to rækker ståltrådswirer vandret hen langs hele bedet, for at holde de viltre stængler inde.
Beskyt dine bær med net
Det sværeste ved at dyrke bær er næsten at få lov til at beholde dem i fred for fugle. Det er meget vigtigt at holde øje med bærrene, og slå til med overdækning, før de får de "røde kinder", som frister fuglene. Beskyt f.eks. solbær med tyndmaskede net spændt ud over de elastiske stænger fra et kasseret pop-up-telt.
Smukke, røde sommerbær
Smukke, røde sommerbær. Server en lækker kage med de friske bær, eller sylt marmelade til vinteren.
Skovbær som bunddække
De små, aromatiske skovjordbær fungerer godt som forrygende, velsmagende bunddækkeplanter rundt om vandtønder, i staudebede og under æbletræer. De fungerer også fint i krukker, er superstærke og aldrig i vejen.
Lav alliancesyltetøj af sommerens bærhøst
Til alliance-syltetøj eller marmelade tager man de bær, der er for hånden i haven, og laver en smuk venskabs-alliance ud af dem ved at koge dem sammen med sukker og vanilje. Den helt klassiske består typisk af tre slags røde sommerbær, f.eks. hindbær, solbær og ribs, eller jordbær, hindbær og ribs.