Fars jordbærpiger

Mandag, 8. juni 2009
af Redaktion
Fars omhyggeligt passede jordbærrækker er et ganske særligt tillokkende reservat for tvillingerne...
Astrid guffer løs af de første bær. Fotos: Anne-Marie Øby
Astrid guffer løs af de første bær. Fotos: Anne-Marie Øby

Af Tonie Ørvad Andersen

Astrids og Roses far (som har fået hele fem børn, heraf fire døtre) har en ganske særlig svaghed for Ida, lillesøsteren i Astrid Lindgrens "Emil fra Lønneberg". Stod det til ham, løb hans egne små piger syngende rundt i lærredskjoler og hvide forklæder hele sommeren og plukkede jordbær og aede katten.
Og tænk, det GØR de stort set også! Okay, vores gamle, småsure hankat holder de sig fra, og kjolerne ryger hurtigt af, når solen skinner, men de ELSKER både sang og jordbær!

Forbudt for børn og fugle
For dem er baghaven med fars otte omhyggeligt passede rækker jorbærplanter derfor et ganske særligt, tillokkende reservat.
Men når bærrene begynder at rødme i juni, dækkes hele herligheden til med net, og så er der adgang forbudt for barnesandaler, grådige pigefingre OG solsorter!

Med nettet bliver jordbærbedet forbudt område for barne-
sandaler, grådige pigefingre og solsorter!

Hårnet på bærrene
Vi sætter net over vores jordbærbed, så snart vi ser det første bær få røde kinder. Enkelte meget sultne fugle KAN nu godt finde på at hakke i grønne bær også, så hellere for tidligt end for sent. I år vil vi prøve disse jordbærnet-tunneler med indbyggede stålbuer, som gør det supernemt at "åbne og lukke" for bærrene.
De er tre m lange (45 cm brede), pris ca. 179 kr. fra Hortensia.

En vinter på altanen
Vi har lidt af hvert i vores jordbærbed: Dybdahl, Dania og frem for alt en ukendt gammel havesort, som min kæreste Lars har haft siden sin første have i 1978. Dens bær er små, men meget smagfulde.
Han hæger meget om netop disse planter, de er flyttet med ham gennem flere husskift og har endda boet en enkelt vinter på en altan!

Hestemøg om foråret
Tips om dyrkning, vanding og gødning af jordbær kan du læse om på den fremragende hjemmeside havenyt.dk. Vores bær får hestemøg om foråret (det burde ideelt set være efteråret) og må som udgangspunkt klare sig med naturens vandreserver.
Men hvis der er knastørt over længere tid, mens de sætter bær, kan vi altså godt finde på at vande. Ellers bliver udbyttet utroligt ringe.

Her er plads til 18 potter

Jordbær på væggen
Med denne plantevæg til urtepotteskjulere kan man gøre selv vægfladerne på sin terrasse frodige med blomster og bær. Nyd den med blomster resten af sommeren, og næste forår kan du fylde væggen med jordbærplanter, hele 18 halvanden liters potter kan der være.
Ca. 200 kr. fra Horti Verti.

Læs mere om Tonies tvillinger og hele familiens have...
Smagen af barndom

Tag et kig på jordbæravlernes egen hjemmeside

Lyst til at prøve en champagne & jordbær-sauce, der også indeholder chokolade?