Af Tonie Ørvad Andersen
Når jeg spørger Astrid og Rose, hvor højt, jeg skal gynge dem, hviner de altid: HELT op til himlen, mor!
Og de elsker at lege i deres halvsøsters legehus i toppen af vores gamle æbletræ, for de to små frøkener har nemlig regnet ud, hvordan man får dobbelt så meget have for "pengene":
Man udnytter højden og rækker mod himlen!
Til at blive høj af
Vores have fyldes langsomt mere og mere op af "høje" oplevelser; klatrevækster som klematis, humle, blåregn og ærteblomster bevæger sig op ad stolper og ned ad vægge, og murene dækkes langsomt, men sikkert, af slyng- og stokroser.
Fidusen ved klatrevækster er, at de som regel tager meget lidt plads ved "fødderne", og så kan de bruges i selv de allermindste haver. Ja, sågar på altaner, hvor både klematis og slyngroser gror fint i krukker.
Det er vidunderligt for det voksne blik med nogle smukke ting at se på i "øjenhøjde", og børn elsker at komme op på armen og se, hvad vi ser.
Noget af det allerbedste, vores piger ved, er, når de på en stjerneklar aften bliver svøbt i hver sin dyne og båret ud i haven af mor og far. Så kigger vi på stjernerne og siger godnat til månen, mens vi hører trækronernes blade hvisle i mørket.
Dét er haveglæde, der rækker helt op til himlen!
Tips

Klatredronning
Klematis er uden tvivl havens klatredronning. Fra den vestjyske planteskole Westerly, en af Danmarks bedste slyngplante-producenter, kommer den smukke, dybviolette Viola, som blomstrer fra juli-oktober, er hårdfør og sund og kan blive op til fire meter høj.

Ude med snøren
Humle er en helt utroligt spurtende klatrestaude, hvis lange lianer slynger sig om alt, hvad de kommer i nærhenden. Den har massevis af store, dækkende blade og kvitterer, når den er udvokset, med smukke, lysegrønne "kogler". Hos os når den så højt op, den overhovedet kan, nemlig til tagets vindskeder.

Op, op til træets top
Udnyt trækronen i f.eks. et frugttræ, hvis udbytterigdom har set bedre dage. Pigernes far, Lars, har bygget dette legehus i vores gamle æbletræ. Sider og bund er af vejrbestandige finerplader (henholdsvis 12 og 22 mm tykke). Huset er malet med sort træbeskyttelse og taget beklædt med bassinfolie, som derefter er camoufleret med sivmåtter. På dette foto fra det tidligere forår kan man se, hvordan husets bund hviler på en solid trekant af hegnspæle, skruet ind i æbletræet.
Læs mere om legemuligheder i havens træer i Signe Wennebergs bog Barndommens Have (forlaget Thaning og Appel). Den er udsolgt fra forlaget, men kan lånes på biblioteket eller købes antikvarisk.

Købetips
En plantepyramide af træ (fra bæredygtigt skovbrug) er fænomenal, når "gulvpladsen" er knap, og den perfekte skyskraber for bl.a. masser af krydderurter. Fås hos Triolife med tre, fem eller syv etager, pris fra 599-1.399 kr.
Læs også:
Hold da helt bøtte
Fars jordbærpiger