Annes spiselige campingplads

Fredag, 20. juli 2018
Af Mary Steengaard, foto: Alex Tran
Anne elsker at dyrke grøntsager og krydderurter, og på hendes lille, paradisiske campingplads i Søby på Ærø deler hun hjertens gerne ud af sine helt giftfrie afgrøder. Alle campinggæsterne kan plukke til et skønt måltid – helt gratis!
To kvinder på campingplads

– Vi skal plukke en masse persille, og vi skal også samle ind til mormorsalat!

Karen Jacobsen og hendes tyske veninde gennem 40 år, Berbel Vogelpohl, glæder sig til aftensmaden, som de sammen med deres to mænd skal tilberede og nyde på den lille grønne plads foran familien Jacobsens campingvogn.

– Vi skal have grillet mørbrad, små kartofler med persille og smør og så mormorsalat til. Normalt ville vi jo købe det hele i et supermarked, men på denne campingplads kan man fornøje sig med selv at gå rundt og plukke næsten det halve af måltidet helt gratis.

Den utraditionelle idé med at lave en ”spiselig” campingplads fik Anne Kruse straks, hun besøgte Søby Camping på Ærø for første gang.

– Min mand og jeg havde i mange år haft et it-firma i vores hjem nær Haslev, men efterhånden kneb det med at oppebære to lønninger, så jeg skulle se mig om efter et andet job, fortæller den 56-årige campingmutter, som hun foretrækker at blive kaldt.

Anne er oprindelig uddannet ergoterapeut, og jagten på et job styrede hende hen til Ærø Kommunes hjemmeside og en jobannonce som udkørende ergoterapeut.

– Jeg surfede lidt rundt på hjemmesiden og opdagede, at de også manglede en forpagter på Søby Camping. Så tænkte jeg, at det kunne da måske godt være… Jeg havde længe gået og haft tanken om at lave et bed & breakfast, for jeg elsker at have med mennesker at gøre, og på gården i Haslev gik jeg altid udendørs med rumpen i vejret og telefonen i baglommen, mens jeg dyrkede alt muligt. Desuden havde vi frilandsgrise, høns, katte, hunde, og tanken om at skulle sidde på kontor lå mig meget fjern.

Læs også om Margit og Bent, der købte en campingplads

Forelsket på stedet

Anne aftalte med ejeren af campingpladsen, Janus Hansen, at hun kunne tage over og være et par dage i den tilhørende lejlighed og mærke efter, om det var noget for hende.

– Det gjorde jeg, og jeg blev omgående stormende forelsket i stedet. Det var i marts for to år siden, og alt var sådan set lukket, men det betød ingenting. Her var så vidunderligt, og jeg følte med det samme, at her hørte jeg hjemme.

Campingpladsen har samme størrelse som Annes grund på gården ved Haslev.

– Så jeg kunne sagtens overskue den, og efter tre dage på stedet underskrev jeg kontrakten. Min eneste betingelse var, at jeg skulle have lov til at dyrke en masse ting, som jeg kunne dele ud af til gæsterne, og pladsen skulle være totalt giftfri. Janus var helt med på tanken, og jeg begyndte med det samme.

Annes første år som campingmutter var meget stille.

– De første par måneder var det stadig vinteragtigt, så jeg gik og satte i stand og opdagede, at øboerne sørme også har god tid om vinteren. De går på visitter, og der gik ikke en uge, uden at jeg havde uanmeldt besøg mindst tre-fire gange til kaffe. Folk ville vide, hvordan jeg havde det, og hvad jeg havde gang i. Det var simpelthen skønt!

Læs også om Europas smukkeste campingplads, som ligger ved Kolding

Mekka af fristelser

Da sommeren bankede på, var Anne klar.

– Det væltede dog ikke ind med gæster, men jeg vidste også, at der ikke have været megen markedsføring, så det gjorde jeg noget ved.
Og langsomt begyndte campingfolket at dukke op.

– Det var så sjovt at opleve, for når folk opdagede, at de rent faktisk måtte plukke ting til aftensmaden, blev de både meget overraskede og vildt glade. Og sådan er det stadig. Der går lige halvandet døgn, hvor de ikke rigtig tør. Nogen kommer og spørger, om de må plukke lidt persille, mens andre lige skal se nogle andre gæster gå i gang med at plukke, før de selv tør.

På hele pladsen er der ellers et sandt mekka af fristelser.

– Jeg har ærter, hestebønner, tomater, chili, ramsløg, løg, bladbeder, små græskar, artiskokker, for blot at nævne nogle af de lækre, spiselige ting.

Anne nyder at se sine gæsters begejstring.

– De elsker at gå og samle grøntsager og krydderurter, og mange får lige lært deres børn lidt om, hvad det er, vi putter i munden, og hvorfor det er så vigtigt, at vi ikke bruger gift. Her kommer også børnehaveklasser og skoleklasser, og mange vil også meget gerne se mine bistader og smage den lækre honning. Jeg nyder at fortælle om insekternes vigtige rolle i hele vores økosystem, og rundtomkring har jeg sat insekthoteller op. Bierne skal ikke have lov til bare helt at uddø, som de jo nærmest er på vej til i Danmark på grund af de nikotin-pesticider, der er i landmændenes sprøjtegifte, og mine mange krydderurteblomster samt vilde morel-, linde- og kastanjetræer er guf for dem.

Hér bliver jeg

Anne er i gang med tredje sæson af sit nye liv.

– Min mand og jeg blev enige om, at vi trives fint uden hinanden, så jeg bliver her på Ærø, og jeg bliver ved med at få nye idéer til, hvad jeg kan så og plante. Der skal jo helst også være noget til de gæster, der kommer sidst på sæsonen.

Karen og Berbel er godt tilfredse og tager med kyshånd imod Annes gode råd, mens de samler løs af salat, ærtetoppe, purløg og rucola.

– Det er simpelthen skønt selv at plukke sin mad, og det er bestemt ikke sidste gang, vi besøger den spiselige campingplads her i Søby!