Bamse blev kasseret

Mandag, 26. april 2010
af Redaktion
– Min adoptivfar kom pludselig hjem med mig fra et børnehjem, uden at min adoptivmor anede noget som helst. Hun blev så forskrækket over at se mig, at hun ville levere mig tilbage igen, fortæller Flemming ”Bamse” Jørgensen
Foto: Birger Vogelius
Foto: Birger Vogelius

Da Flemming "Bamse" Jørgensens adoptivfar tog til sin virksomhed en martsmorgen i 1947, var hans kone totalt uvidende om, at hendes mand samme dag kom hjem med et spædbarn - en lille purk på kun otte uger, som skulle være deres for altid. På denne dag gik det barnløse ægtepars største ønske i opfyldelse ved en ren og skær tilfældighed.

FLEMMING "BAMSE" JØRGENSEN

  • Flemming "Bamse" Jørgensen er født den 7. februar 1947 i Randers og blev fire dage efter indleveret på et børnehjem i Hadsten.
  • Gift med Käte i 1970. Parret bor i Egå ved Århus. De har to voksne børn, Tine og Theis, samt barnebarnet Oliver.
  • Flemming "Bamse" Jørgensen er uddannet maskinarbejder og dannede i 1972 bandet "Bamses Venner", som fik et stort gennembrud med "Vimmersvej" i 1974.
  • "Bamse" er især kendt for populærmusik og "Bamses Venner" har solgt 3,5 millioner album. Han har netop udsendt cd'en "Tæt på", hvor han som noget nyt slår på de mere personlige og eftertænksomme strenge

Kasseret af sin prostituerede mor
Det samme tilfælde, som gav den folkekære sanger et godt barndomshjem og en tryg opvækst efter en barsk start i livet. Han var blevet kasseret af sin biologiske og prostituerede mor, som foruden Bamse også sendte de fleste af sine andre nyfødte på børnehjem, og smerten over at føle sig kasseret fra fødslen, har altid siddet stærkt i den 63-årige sanger.

Et sammenfald af tilfældigheder
- Som den eneste af mine syv-otte hel- og halvsøskende var jeg trods alt så heldig at blive anbragt på lige det børnehjem mellem Århus og Randers, hvorfra man bortadopterede børn, fortæller Bamse. Han kom til et velhavende ægtepar i Viby ved Århus, hvor adoptivfaderen ejede en gummivarefabrik.

Hentet på børnehjem på pludselig indskydelse
- Det var et rent tilfælde, at det lige blev dem, fortsætter den nu så populære sanger. - En dag mødte en af min fars ansatte ikke på arbejde, og næste dag undskyldte han det og fortalte, at han havde været ude på et børnehjem i Hadsten og hentet en adoptivdatter. - Det fik min far til at køre direkte til børnehjemmet og vælge mig ud og tage mig med hjem til min nye mor samme dag.


- Jeg har altid vidst, at jeg var adopteret, og jeg lignede heller ikke mine adoptivforældre

Ville levere Bamse tilbage
Hun var totalt uforberedt på at blive præsenteret for en lille knægt på otte uger, så hun fik et chok, den stakkels kone, og sagde: "Det går nok ikke, du må køre tilbage med ham igen". De fleste kvinder har ni måneder til at forberede sig på at få et barn, men min mor havde ikke engang ti minutter, og hun var jo lykkelig for mig fra starten, så det var da meget godt gået.

Kunne sige sit eget navn til dåben
Dengang Bamse fik nye forældre, gjaldt der selvsagt ikke de samme regler for adoption som i dag, men alligevel varede det halvandet år, før sagen blev endeligt afsluttet. - Ved min dåb var jeg blevet så gammel, at jeg efter sigende selv kunne fortælle præsten, hvad jeg skulle hedde, ler Bamse

Af Erik Pedersen

Læs også:
Endelig lov til adoption
Strik din egen bamse