Birthe er en af hverdagens helte

Onsdag, 1. juli 2015
af Kurt Balle Jensen. Foto: Jørgen Ploug
Tømrermester Karsten Nielsen lå og sov middagssøvn i kælderen, mens ilden bredte sig i hans hus og værksted. Det kunne være gået helt galt, men så kom en af Birthe forbi...
Birthe er en af hverdagens helte

De sidder der over for hinanden, den ene fra Viborg og den anden fra Silkeborg. Deres veje krydsedes en ganske almindelig forårsdag, og det fik stor betydning for dem begge. Især da for Karsten, der går så vidt som at sige, at Birthe reddede hans liv.

– Ja, for mig er der ingen tvivl: Hvis ikke Birthe havde banket så kraftigt på vinduerne, var jeg ikke kommet ud, for det gik meget stærkt, da der først var godt gang i ilden. Det var jo et træhus, siger han.

Buldrede på vinduerne

Karsten Nielsen er tømrermester og lå og sov middagssøvn i kælderen, mens ilden bredte sig i hans træhus og værksted i Viborg.

Hans redning blev, at Birthe, en af hverdagens helte, lige tænkte sig om en ekstra gang, da hun tilfældigvis kørte forbi. Selv om der var andre til stede, og der var ringet til brandvæsnet, kørte hun ikke bare videre. Måske ligger der én og sover middagssøvn uden at have opdaget, at der er brand i huset? Sådan tænkte hun, og det var netop tilfældet. Hun buldrede på vinduerne, og et øjeblik efter stod der en mand i undertøj uden for huset. Birthe havde revet Karsten ud af hans fredelige middagssøvn og dermed reddet hans liv.

Læs også: 12-årige Emil reddede Franks liv

Ukrudtsbrænderen

Karsten Nielsen er 64 år og har været selvstændig tømrer i 20 år. Han har efterhånden nået en alder, hvor han egentlig havde tænkt sig at trappe ned, men det skulle ikke ske på den dramatiske måde, som skæbnen nu lagde op til.

– Jeg havde været i gang med en ukrudtsbrænder i nærheden af huset, og jeg ved udmærket, hvor meget man så skal passe på. Derfor tjekkede jeg, om der kunne være hulrum under huset, hvor der kunne være fare på færde. Derefter gik jeg ind for at tage mig en middagslur, fortæller Karsten.

Lige præcis det, han var bekymret for, kunne ske, var sket. Nogle gløder havde åbenbart overlevet, og mens Karsten forsvandt ind i søvnen, fik ilden fat. Karsten havde røgalarmer i huset, men de var ikke serieforbundet, og derfor reagerede alarmen i kælderen ikke på røgen ovenpå.

Læs også: Emil og Silas reddede Tinas liv

Indrykkede annonce

Huset, værkstedet og Karstens bil brændte. Alt gik hurtigt op i flammer, da ilden først havde godt fat i træhuset.

– Ja, det var ikke rart. Naboerne var utroligt søde. De kom med sko og tøj og cigaretter, og de kom endda med en stol. Så kunne jeg sidde der og se det hele brænde. Det værste er næsten motorcyklen. Den var ikke forsikret, siger Karsten.

Når de to fremmede er sammen i dag, skyldes det, at Karsten ville sige ordentlig tak. Pludselig var Birthe væk den dag under branden, og derfor indrykkede Karsten en annonce i Viborg Stifts Folkeblad. Han ville møde sin redningskvinde. Annoncen blev delt og delt på Facebook, og her så Birthes kollega den.

– Jeg havde jo fortalt hende om oplevelsen, så da hun så annoncen, spurgte hun, om den ikke var henvendt til mig. Jeg synes, det er rart, at Karsten på den måde efterlyste mig, så vi lige kunne mødes og få snakket om den dag, siger Birthe.

Kender du Familie Journals Facebook-side?

FOREBYG ulykken

Karsten har et par vigtige budskaber, han gerne vil have frem efter den uhyggelige hændelse:

Pas på med ukrudtsbrændere og husk røgalarmer – og at forbinde dem. Det havde han ikke gjort, og derfor var alarmen i kælderen tavs.