Bliv testet for modermærkekræft

Mandag, 22. april 2013
af Helle Bay Eriksen / Foto: Kampagne
I denne uge (uge 17), kan alle blive testet for modermærkekræft uden tidsbestilling eller betaling. Se mere her...
Bliv testet for modermærkekræft i uge 17
Bliv testet for modermærkekræft i uge 17

Omkring 250 danskere dør hvert år af modermærkekræft. Et tal, der har været stigende de seneste år, og globalt set er meget højt. Til sammenligning var der 175, der blev dræbt i trafikken i 2012.

SE OGSÅ: Spis kål mod kræft

Danske dermatologer, La Roche-Posay og Leo Pharma står sammen om projektet Euromelanoma, der har til formål at få danskere til at opdage tegn på hud- og modermærkekræft og gå til lægen og få det undersøgt. Tidlig diagnosticering øger chancen for helbredelse og overlevelse betragteligt.

Læs mere om kampagnen på www.euromelanoma.org.

I uge 17 har mange dermatologer åbnet dørene for gratis undersøgelser af mistænkelige modermærker og andre forandringer på huden - helt uden bestilling af tid og henvisning fra egen læge!

SE HER: Listen over dermatologer og læger du kan henvende dig til >>

En tidlig diagnose kan redde liv

I de sidste to år er i alt 2205 danskere blevet undersøgt i forbindelse med Euromelanoma kampagnerne, og der er fundet i alt 243 tilfælde af hudkræft. Heraf 73 tilfælde af modermærkekræft, og 170 tilfælde af anden hudkræft.

Euromelanoma kampagnen er sat i verden for at vende udviklingen i antallet af tilfælde af kræft i huden og for at fremme en tidligere diagnose og dermed redde liv. Kampagnen vil gøre en forskel på to måder: For de som deltager og får hudforandringer undersøgt, giver den adgang til en undersøgelse hos en specialist, uden henvisning fra egen læge. For de som ikke deltager, men blot hører om kampagnen giver den opmærksomhed på problemet.

"En tidlig diagnosticering af et sygt modermærke giver gode chancer for helbredelse. Generelt går for mange mennesker i for lang tid med et modermærke som fx bløder, fortykkes eller ændrer farve - alle tydelige tegn på negativ forandring og et klart signal om at søge læge" påpeger Gregor Jemec.LÆS OGSÅ: Tina ville ikke ende som sin mor, der døde af brystkræft. Hun tog en drastisk beslutning

Modermærkekræft - særlige kendetegn

En ondartet tumor som kan opstå oven i et eksisterende modermærke (ca. 30 % af tilfældene), eller den kan udvikle sig på normalt udseende hudflader, oftest på overkroppen og benene.

Modermærkekræft er en kræftsygdom, der ofte kan forebygges. Vigtigste årsager er overdreven soleksponering og solariebrug.

Læg mærke til:

Pletter eller mærker på huden, der forandrer sig. De hyppigste forandringer, man skal reagere på, er modermærker, der vokser i bredde og/eller højde, ændrer form og/eller farve samt skorper eller sår på modermærket.

LÆS OGSÅ: Charlotte fik kræft som 13-årig, og var tæt på at tage sit liv. I dag er hun helbredt og har skrevet en bog om forløbet