Christian Degn: Barnlig juleglæde rører mig dybt

Torsdag, 21. november 2019
af Johan Isbrand, Video: Kaspar Wenstrup
Christian Degn kan for tiden opleves som vært i quizzen ”Hvem vil være millionær", der er flyttet til TV 2 Charlie. Jobmæssigt er han dog allerede videre og på nye eventyr, idet han er splinterny vært på TV 2's "Go' aften live". I interviewet her fortæller værten blandt andet om sin jul og juleglæde.

Hvordan er det at være ”millionær”-vært?

– Det er en drøm! Jeg har altid elsket quizzer og selv lavet quizzer for venner, familie og studiekammerater. En quiz kan altid samle folk og gøre dem glade. Det er en moderne duel eller intelligenstest, hvor det varierer, hvem der er den kloge, og vi vil alle hver især gerne have vores store øjeblikke.

Mød tv-vært Louise Wolff, der elsker at pynte op til jul.

Og at efterfølge Hans Pilgaard?

– Jeg har prøvet noget lignende før: Da jeg begyndte på ”Hammerslag”, efterfulgte jeg Peter Ingemann, som man bestemt også kan hæfte mange flotte tillægssord på. Jeg er selv stor Hans-fan, men viderefører ikke hans hang til Ga-Jol-agtige visdomsord. Jeg koncentrerer mig om at være mig selv. Ellers bliver man nemt en tom kopi.

Hvordan skal du holde jul i år?

– Hos mine forældre i landsbyen Råby mellem Mariager og Randers Fjord. Min lillebror, Simon på 35, kommer også. For at sige det, som det er, har vi begge indtil videre svigtet, hvad børnebørn angår. Men jeg har endnu ikke opgivet håbet, og når jeg en dag når de 70 år, vil jeg da håbe, jeg selv har børnebørn. Sidste år ville skæbnen for første gang, at ingen af os kom hjem til jul. Jeg var hos min daværende kærestes familie, og min bror var til bryllup i Australien. Jeg syntes, det var synd for min mor og far, at de skulle være alene i julen, selv om de forsikrede os, at det var helt o.k.

Hvilke juletraditioner har I?

– Min far står for anden. Min mor laver risalamanden. Og en af os drenge har vin med. Jeg har allerede annonceret, at de godt kan glæde sig til dessertvinen. Det er en Moscatel, som jeg købte på en vingård i Spanien, da vi var dernede for at optage det allersidste ”Hammerslag”-program, der bliver sendt mellem jul og nytår.

Hvad betyder højtiden for dig?

– Jeg elsker den. Masser af lys, hjertevarme og fester er lige mig. Når jeg går ned ad gågaden i Randers op til jul, er folk bare ekstra smilende. Gid vi var lige så søde ved hinanden på andre tider af året. Jeg lægger hvert år i december hus til en stor julefrokost for mine venner. Så kommer der 15 søde mænd ind ad døren og forlader stedet mange timer efter som brølende snapsemonstre. En anden herlig tradition finder sted, når jeg er hjemme i det jyske i juledagene. Det foregår i den lokale hal i Øster Tørslev, og jeg kalder det julebold, men derovre går det under navnet Degn Cup. Det er anledningen til at spille fodbold med gamle venner og trænere samt deres børn, som måske er 18-20 år i dag. Begejstringen er lige så stor som på selve juleaften. Og bagefter går vi i cafeteriet og får pomfritter, røde pølser og en lille quiz.

Læs om sangeren Michael Korup og hans jul med familien her.

Har du nogensinde troet på julemanden?

– Helt sikkert. Jeg så ham aldrig i mit barndomshjem, men der lå altid en enkelt pakke fra julemanden under træet. Og jeg stødte jo på ham i storcenterene uafbrudt. Hjemme hos min guddatter går der en miniaturestige op til en lem med en vvs-installation bag. Der bor husets nisse, og ofte efterlader han sin lille nissehue derinde. Det er en stor begivenhed, når han giver livstegn fra sig. Børns juleglæde er dybt rørende.

Kandis-frontmanden Johnny Hansen er både til juletraditioner og lidt fornyelse. Læs mere her.