Dans med Regitze

Fredag, 20. november 2009
af Redaktion
Nyd filmperlen’Dansen med Regitze’, som du får med Familie Journal fra mandag 23. november. Se eller gense Ghita Nørby og Frits Helmuth på det absolutte højdepunkt af deres forrygende samarbejde
Foto: Rolf Konow og Nordisk film
Foto: Rolf Konow og Nordisk film

Familie, hygge, kærlighed og varme er nøgleord for de fleste af os i den forestående højtid. Og set fra den vinkel kunne vi nok ikke have fundet en bedre julegave at glæde bladets læsere med end dvd'en "Dansen med Regitze", som følger gratis med Familie Journal i næste uge.

Fik masser af filmpriser
Filmen blev et massivt tilløbsstykke ved premieren i november 1989. Siden blev den hædret med hele fem Bodil-priser og tre Robert-priser - bl.a. som bedste film og for bedste mandlige og kvindelige hovedrolle i begge konkurrencer.
Ja, den blev endda nomineret til den fornemste filmpris overhovedet: en Oscar. Ikke mindst takket være Ghita Nørbys og Frits Helmuths gribende spil, som blev det absolutte højdepunkt i de to giganters lange og mangeartede makkerskab og samspil.

Der lurer en hemmelighed
Handlingen er enkel: Det pensionerede ægtepar Regitze, spillet af Ghita Nørby, og Karl Aage, spillet af Fritz Helmuth, holder sommerfest i kolonihaven.
Men bag den muntre, hyggelige overflade lurer der en alt andet end glad hemmelighed, der får den lidt vage og tilbageholdende Karl Aages tanker til at vandre gennem et langt livs oplevelser med en dominerende hustru, som ikke bare har fyldt meget, men bogstaveligt talt været hele hans liv. Blandt de øvrige skuespillere bemærker man især Henning Moritzen som parrets livslange ven Børge.

Livsklog folkekomedie
"Dansen med Regitze" fik ingen Oscar, hvilket muligvis kan forklares med, at det er en film om det folkelige Danmark og danskerne, som man selv skal være dansker for til fulde at forstå og sætte pris på.
Ét er dog sikkert: Hvem man end er, og hvor i verden man kommer fra, er det ikke en film, man rejser sig uberørt fra. Det er folkekomedie på den livskloge måde. Det er rørende drama på den ægte måde.
Oveni får du som læser endda et eksklusivt dobbeltinterview med Ghita Nørby og Henning Moritzen inde i bladet.
God fornøjelse!

Af Johan Isbrand

Læs også:
Bramfrie Benneweis