De sætter lyd på bøger

Søndag, 28. marts 2010
af Redaktion
En flok af landets bedste skuespillere med Julie Carlsen i spidsen er gået sammen i selskabet Momolydbog, hvor de indlæser deres favoritbøger og sælger dem som lydbøger over nettet
Foto: Flemming Nielsen
Foto: Flemming Nielsen

Af Johan Isbrand

Internettet og den tekniske udvikling har ændret verden for altid. Og en bog er i dag ikke nødvendigvis lavet af papir, men kan udmærket slet og ret være en lydfil, man henter fra nettet. Ingen ved, hvor det ender.
Men det pudsige er, at den rivende udvikling af og til kan bane vej for tendenser, der på finurlig vis vækker mindelser om "gode, gamle dage".

VI BRUGER OGSÅ LYD...

På Familiejournal.dk benytter vi også lydbøger, så du kan få læst mange af vores artikler op.

Hør bl.a.:
Historien om Else Marie, der fik en blodprop, og nu hjælper andre
eller
Historien om Monica med PCO, som blev gravid, da hun lagde kosten om

Det er skuespilleren Julie Carlsen, der sammen med sin genbo Mikala Poulsen, er ophavskvinde til selskabet, der bærer navnet Momo - skuespillernes lydbogsværksted eller i daglig tale blot Momolydbog.
- Idéen opstod for tre år siden, og august 2008 blev selskabet stiftet, fortæller 41-årige Mikala, der som den eneste i foretagendet ikke er skuespiller, men til gengæld har styr på den tekniske side af sagen: Hun er uddannet i kommunikation fra RUC og har i årevis arbejdet med digitale medier.

KLIK OG LYT

Uddrag fra Henrik Koefoeds oplæsning af "Ved vejen", som er skrevet af Herman Bang

eller...

Oplæsning af udvalgte noveller, skrevet af Benny Andersen

En skuespilpalette
Ud over de to kvinder er skuespilleren Henrik Koefoed også med i foretagendet, der nu har haft 17 forskellige skuespiller inde for at læse deres yndlingsbøger ind. Henrik selv har lagt stemme til Herman Bangs klassiker "Ved vejen".
- Ja, foreløbig har vi udgivet 20 bøger, fortæller Julie. - For en del mennesker er det dog stadig nyt og lidt sært, at der ikke er en rent fysisk bog, et bånd eller en cd-skive. Så på vores hjemmeside gør vi en del ud af at forklare, hvordan man gør.
Blandt spillerne og andelshaverne i Momolydbog finder man ud over de nævnte så folkekære og dygtige folk som Karen-Lise Mynster, Lars Mikkelsen, Anette Støvelbæk, Ole Lemmeke og Sonja Oppenhagen.
Alle har de det til fælles, at de er bidt af oplæsningens kunst.

Læs mere om Julie Carlsen

På firmaets hjemmeside kan du få grundig instruktion i at hente lydbøger, og du kan også se små lydklip med skuespillerne, som fortæller om bøgerne