Det er Lars for livet

Mandag, 1. december 2008
af Redaktion
Bare fordi man er handicappet kan man sagtens have et godt ægteskab og et godt liv. Sådan er det for Wonnie og Lars, der er hinandens for livet.
Foto: Alex Tran.
Foto: Alex Tran.

- Med en mand som min, er det ikke noget problem at sidde i kørestol. Han siger, at når man har sagt ja til at leve sammen i tykt og tyndt, så er det et løfte for resten af livet, og jeg ved, at han elsker mig meget højt, siger Wonnie Rasmussen.

Masser af skavanker
Wonnie Rasmussens har indstillet sin mand, Lars, til en af Familie Journals julekurve. De har været sammen i 23 år og gift i 11. På trods af alle Wonnies skavanker skal Lars ingen steder. Wonnie er født med dobbelt hjertefejl og har en invaliderende rygsygdom. Desuden har hun en arvelig gendefekt, som har givet hende ikke færre end otte blodpropper og de seneste otte år har hun været afhængig af en kørestol pga. ryggen.

Har et dejligt liv
Lars har især en egenskab, som Wonnie sætter stor pris på. Han brokker sig aldrig.
- Selv kan jeg være meget stædig, men Lars forstår også, at det er min stædighed, som har holdt mig i live, fortæller Wonnie. Der har været bud efter mig, men stædig, som jeg er, har jeg tænkt mig at fortsætte med at leve længe endnu, konstaterer Wonnie. Sine sygdomme til trods synes Wonnie dog, at hun og Lars har et dejligt liv. Med Lars ved sin side føler hun sig ikke videre hæmmet af at sidde i kørestol.

Andre er ikke så dygtige som Lars
Lars er der ikke noget at udsætte på som hjælper. Noget som derimod virkelig kan bringe Wonnies sind i kog er andres ubetænksomhed.
- Når vi er ude og købe ind, og jeg betaler for varerne, kan det gøre mig stiktosset, hvis ekspedienten giver byttepengene til Lars og undgår at se på mig. Det sker desværre tit, og det er faktisk det mest irriterende ved at være kørestolsbruger. Men bortset fra det, synes jeg ikke, at noget i hverdagen er svært, siger Wonnie.

Kørekort eller ægteskab?
Lars mener da også, at de har et dejligt liv.
- Ja, for pokker. Når man har sagt ja til hinanden, så mener jeg, at det er for livet, og så render man ikke af pladsen i utide. Jeg kunne heller ikke få det bedre og fortryder i hvert fald ikke mit ja til Wonni, siger Lars.
Så både Wonnie og Lars synes såmænd, de har et godt liv. Men hvad er så det bedste ved det? Wonnie: - Det er, at jeg har fået kørekort og handicapbil. Hvorefter Lars siger med et grin: - Jeg håbede da, at du ville sige, at det var dengang, du blev gift med mig!

Af Erik Pedersen

Læs mere: På toppen efter kræft