Dicte-seriens "Bendtsen" ejer ikke stedsans

Mandag, 30. juni 2014
af Johan Isbrand, foto: Torkel Dyrting
Skuespilleren Ditte Ylva Olsen, der ruller sig ud som politikvinden Bendtsen i TV 2's krimiserie Dicte, har et karaktertræk, der af og til bringer hende i pinlige situationer
En is som denne foretrækker skuespilleren klart frem for alskens flødevarianter
En is som denne foretrækker skuespilleren klart frem for alskens flødevarianter

Sommertid er istid. Men når den 37-årige skuespiller Ditte Ylva Olsen skal have noget at køle sig med, er det ikke en vaffel med hele pivtøjet:

- Jeg er ikke til flødeis, og isen skal være økologisk, så min favorit hedder Pop og er en sodavandsis fra Hansen Is. Men til de varme sommerdage vil jeg faktisk allerhelst have en frappé - en græsk iskaffe. Jeg har lært mig at lave sådan en selv, fortæller skuespilleren, der hver mandag i disse uger kan nydes på TV 2 i genudsendelsen af krimiserien "Dicte" efter Elsebeth Egholms romaner. De seneste måneder har hun i øvrigt hovedsagelig tilbragt i Aarhus, idet hun og resten af holdet bag "Dicte" har været i fuld sving med en sæson 2.

Dittes skuespillerkollega Anne Louise Hassing blev folkeeje i serien "Krøniken". Mød hende her

Afslappede optagelser

- Efterhånden kender vi både hinanden og vores karakterer så godt, at det faktisk er sjovere og mere afslappet end at lave sæson et, hvor det nok også var lidt overvældende for mig at gå fra at være ukendt til pludselig at optræde sammen med navne som Iben Hjejle og Lars Brygmann. Desuden er de nye historier ikke baseret på romanerne, men fjerner sig lidt fra Dictes nærmeste omgangskreds og behandler aktuelle samfundsproblemer som matchfixing. Vi kan i øvrigt godt mærke, at de første afsnit bliver genudsendt for tiden. Serien får for eksempel nye fans på Facebook hver uge, siger Ditte, der i krimiserien spiller rollen som den lesbiske politikvinde Bendtsen.

Privat bor skuespilleren på Vesterbro i København og har en kæreste, hvis navn hun foreløbig bestræber sig på at holde hemmeligt. Og så er hun stærkt engageret i verden omkring sig:

Hatten af for Connie

- Jeg var vist fem år, da jeg fortalte mine forældre, at jeg ville være medlem af Greenpeace. Det gør mig trist, at vi mennesker ikke er bedre til at passe på naturen og planeten. Og det værste er alt det skjulte: At man vasker sit tøj med et middel, som viser sig at slå fiskene ihjel. Det er da lige til at blive i dårligt humør af.

- Skuespilleren Connie Nielsen er lidt af et forbillede for mig. Hun har startet et velgørenhedsprojekt i Afrika, og bare det, at hun bruger sine penge og sin berømthed på at lave nødhjælp, tager jeg hatten af for. Derudover er hun en smuk, selvstændig og dygtig kvinde, der i sin tid rejste til USA som enlig mor og fik en flot filmkarriere. Hun har bestemt ikke altid fulgt de veje, der lå lige til højrebenet.

Læs her om skuespilleren Henrik Prip, der efter eget udsagn fortryder ting hver eneste dag

Glæden ved familien

Familien betyder dog også meget for krimistjernen:

- Jeg har en nevø og en niece på henholdsvis seks og to år. De er skønne, sjove og dejlige, og i pinsen, hvor jeg var sammen med dem, legede vi med en havevander på plænen. Den slags gør mig glad!

- Jeg har to yngre brødre. Min yngste lillebror blev født ved akut kejsersnit. Min far havde travlt med at tage sig af min anden bror, og min mor var af gode grunde helt væk, så midt i hurlumhejet endte det med, at jeg pludselig stod med ham i armene. Det var stort, fastslår Ditte.

Det forkerte toilet

Med sine egne ord er hun selvstændig, lærenem, optimistisk, loyal og en festabe. Men hun er ikke bleg for at stå ved sine knap så perfekte sider:

- Jeg har det meget pinlige karaktertræk, at jeg ikke ejer stedsans. Under optagelserne til "Dicte" på banegården i Aarhus for nylig lykkedes det mig tre gange i træk at få forvildet mig ud på herretoilettet i stedet for dametoilettet. Og da jeg i efteråret skulle spille børneteater på et bibliotek i Odense, gik jeg ned ad en gang lige inden forestillingen og kunne ikke finde tilbage. Jeg havde kostume på og var bange for at komme til at gå ind ad den forkerte dør og pludselig stå ansigt til ansigt med publikum, som jeg kunne høre pludre lystigt et sted i nærheden. Så jeg måtte diskret kalde på mine medspillere, så de kunne få guidet mig på plads, husker Ditte Ylva Olsen.

Læs her om skuespiller og sanger Pernille Højmark, der har sluttet fred med sig selv

Galleri: Mad på 15-20 minutter