Esben Dalgaard: Afslapning er ikke min stærke side

Onsdag, 17. april 2019
af Johan Isbrand, Foto: Søren Lamberth
Esben Dalgaard er biografaktuel i Poul Bergs familie- og spændingsfilm ”Hacker”. Rumle Kærså spiller den dygtige, 13-årige hacker Benjamin. Hans mor er forsvundet, og da han begynder at efterforske sagen, peger alt på, at hun har deltaget i et hemmeligt stemplet projekt. Vi tog en snak med Esben.
Esben Dalgaard

Hvad er du optaget af lige nu?
– Jeg medvirker i forestillingen ”Mixdouble” på Det Kongelige Teater, hvor jeg er fastansat. Det er en tragikomedie, der er sjov, samtidig med at den ”gør ondt helt ned i maven,” som en anmelder har skrevet. Sideløbende er jeg med i den kommende TV 2-julekalender, ”Tinka og kongespillet”, hvor jeg spiller nissen Grot.

Fortæl lidt om filmen Hacker.
– Projektet blev sat på pause midt i det hele på grund af sygdom, og det kan være svært, når man laver film og skal samle en flok mennesker, som løbende har andre engagementer. Men vi løftede i flok, og forløbet endte lykkeligt. Instruktøren Poul har hele tiden haft som mål at lave familieunderholdning, der tager publikum alvorligt og ikke taler ned til nogen.

- Og det kan jeg kun bifalde. På samme måde, som vi gerne vil give de unge sund mad, skal de også have noget sund underholdning. Nu håber vi, filmen også får en god modtagelse, så vi kan lave den 2’er, der helt fra begyndelsen har været planer om.

Hvad er det bedste ved at være skuespiller?
– At tegne det psykologiske portræt. Endevende sit indre for at finde den flig af sig selv, man kan bruge til rollen. Også når man spiller en stor nisse, som man af gode grunde ikke har meget til fælles med.

Læs her om Esbens kollega udi skuespillets kunst, Jesper Asholt.

Hvad gør du, når du skal slappe helt af?
– Afslapning er ikke min stærke side. Jeg er adrenalinjunkie og får et kick ud af at arbejde og være på. Fra det øjeblik, hvor instruktøren siger ”værsgo”, til han siger ”tak”, er jeg inde i en anden virkelighed, som jeg er dybt taknemlig over at få lov til at udfolde mig i.

- Men jeg prøver selvfølgelig at afbalancere jobbet med familielivet. Og noget, vi holder af derhjemme, er at lave krea. Så sidder jeg og maler og tegner, mens ungerne klipper og klistrer på livet løs.

Dyrker du sport og motion?
– Det kommer an på rollen. Hvis vi skal lave en sæson 2 af serien ”Hånd i hånd”, skal jeg i hård træning for at tabe vægt. Men jeg er ofte gået den anden vej. Da jeg var med i ”1864”, tog jeg 32 kilo på, og bagefter skulle jeg af med det hele igen for at indspille ”Bankerot”.

- Når vægten skal nedad, har jeg en personlig træner, og så står den ellers på cirkeltræning med håndvægte og alle de øvelser, der får sveden til at pible. Formålet er at brænde fedtet væk og samtidig opbygge muskelmasse.

Tine Rangan Thiesgaard blev skuespiller i en moden alder. Læs om hende her.

Hvad ville du være, hvis du ikke var blevet skuespiller?
– Forsvarsadvokat. Jeg begyndte faktisk i sin tid på jurastudiet, og efter min mening er det vildt interessant at nærstudere, hvad det er for love og regler, vi er funderet af, og hvordan de kan bøjes. I øvrigt skal man have en lille skuespiller i maven for at kunne føre procedure.

Hvad er dit råd til et ungt menneske, der vil være skuespiller?
– Vær positiv og bevar dit gode humør, uanset hvor mange afslag du får. Ellers kommer du ind i en negativ spiral, hvor det sure bliver endnu mere surt.

Læs om Birthe Neumann fra TV 2's elskede serie "Badehotellet" her.