At få børn var som at få julen tilbage

Mandag, 15. december 2008
af Johan Isbrand, Foto: Torkel Dyrting og privat
Han er nybagt far til sin datter nummer to. Men entertaineren Amin Jensen er også barslet med andre ting på det seneste og er således juleaktuel med dvd’en Stort II og bogen Livet er stort.

Hvordan skal du holde jul i år?
Det skal jeg med svigermekanikken. Og så er jeg så heldig at have begge mine døtre omkring mig juleaften, da det i år er min tur til at have Mira. At få børn har for mig i høj grad været som at få julen tilbage, hvor jeg ellers fra teenagealderen og frem havde nogle år, hvor juleriet kedede mig lidt. Men når man har en datter, der glæder sig, og en kæreste, som nyder at pynte op, er det straks noget andet.

Din værste jul?
Det må være julen 1979. Min søster Majbritt, som på det tidspunkt var 13 år, skulle tænde de levende lys på træet. Da hun nåede til grenene højere oppe, gik der ild i hendes skjorte. Mine forældre havde været betænksomme nok til at have en kande vand stående, så vi fik ilden slukket. Men hun nåede at brænde armen, så resten af aftenen tilbragte vi på skadestuen.

Din sjoveste juleoplevelse?
En episode står i hvert fald lysende klar endnu: I 1977, da vi nåede til risalamanden, kom min mor pludselig i tanke om, at hun havde glemt at købe mandelgave. Min far rejste sig op, tog to femmere op af sin tegnebog og lagde dem på bordet. Derpå tog han én eneste bid af sin risalamande og fiskede den hele mandel ud af munden. Hvorpå han lagde pengene tilbage, hvor de kom fra!

Din bedste julegave?
Min far var taxachauffør. Og et år gav han mig en pedal- dreven bil, som han selv havde lavet om til en taxa med alt, hvad dertil hører af skilte, taxameter og prisliste. Den gjorde stor lykke.

Hvad er din yndlings- tv-julekalender gennem tiden?
Jullerup Færgeby står nok tydeligst for mig. Men jeg bliver i denne sammenhæng også nødt til at nævne Olsen Bandens første kup fra 1999, hvor jeg selv havde en minimal rolle som far på et loppemarked.

Nu kommer du til at ligge under juletræerne i både bog- og dvd-form. Hvordan opstod den ide?
En dvd har jo den ulempe, at den kan kopieres. Men problemet kan begrænses, hvis man giver køberne noget ekstra og særligt oveni. Og så vidt jeg ved, er det første gang, de to ting bliver kombineret. I hvert fald her i Danmark.

Læs også: Juletraditioner i massevis