Fælles traditioner er vigtige

Søndag, 11. december 2011
af Mary Steengaard
Som sammenbragt familie kan det være en udfordring at mikse nye og gamle traditioner - især i julen. Jegwan og Charlotte har fundet vejen til en harmonisk hverdag som storfamilie
Foto: Morten Mejnecke
Foto: Morten Mejnecke

Jegwan og Charlotte Kaaber gjorde sig mange overvejelser om at flytte sammen og dermed blive en sammenbragt familie, da de tilsammen har fire børn fra tidligere ægteskab.
- Da den første forelskelse mellem Charlotte og mig voksede til ren og skær kærlighed, blev vi jo nødt til at se i øjnene, at vores fire børn skulle involveres, fortæller den 41-årige ingeniør, og intet blev overladt til tilfældighederne.
Charlotte afbryder og griner.
- Vi planlagde alt ned til mindste detalje, første gang vi skulle møde hinandens børn. Jeg spekulerede endda som en gal på, hvad jeg skulle have på af tøj!

Struktur i storfamilien
Det var vigtigt for både Charlotte og Jegwan, at de som forældre blev enige om hvordan, hverdagen skulle se ud, og om de måtte opdrage på hinandens børn.
Jegwans evne til struktur fik stor betydning for familiens harmoniske hverdag, og alt omkring den blev planlagt fra starten.
- Jeg lavede bl.a. et opslag markeret med farver, hvornår børnene var her, og hvornår de var hos deres andre forældre. Så kunne de altid se, hvordan ugen så ud, og de var aldrig i tvivl om noget.

Skuffelse dur ikke
Både Charlotte og Jegwan er enige om, at traditioner er meget vigtige for en familie.
- Det handler om at indføre nogle ting, der er vores tilsammen, og der er julen jo perfekt, fortæller Charlotte, der i dag arbejder som familiecoach og dermed møder rigtig mange sammenbragte familier med problemer.
Hun har et godt råd til alle sammenbragte familier, der skal lære at mikse forskellige traditioner.
- Lav en forventningsafstemning - både med din partner og med børnene. Hvad plejer I at gøre? Der er intet værre end skuffede børn. Hvis ikke de ønskede ting kan lade sig gøre, så forklar børnene, at det kan vi ikke, men til gengæld kan vi prøve noget helt nyt og på den måde skabe vores egne traditioner.

Læs mere om Charlottes arbejde her

Læs også:
Familiedilemma blev til webtjeneste
Hun er som en mor for os
Venskab kender ingen alder