Livshistorier
Min svigerfamilie reddede mit ægteskab
Sidste halvdel af 2018 står den dag i dag uklart i Line Randrup-Thomsens hoved. Dog er det en kendsgerning, at hun havde det skidt og fik det stadig værre.
– Jeg var trist og følte, jeg havde et tomrum indeni. Så jeg opsøgte min læge, som jeg herefter havde en snak med en gang hver anden uge. Lægen betegnede min tilstand som en belastningsreaktion. Og for at lette presset på mig selv sygemeldte jeg mig og satte mine studier til sygeplejerske på pause. Jeg var lige flyttet fra Odense til en dyr lejlighed i Vejle, og jeg var på det tidspunkt ikke klar over, at jeg ville få SU som sygemeldt. Det fik mine bekymringer til at løbe løbsk. I samme periode gled min kontakt til familie og venner ud i sandet, selv om jeg af natur er familiemenneske og meget social, fortæller 24-årige Line.
Mød den på alle måder farverige Mette, der strikkede sig ud af en depression.
Søvn fik hun heller ikke. Og en aften før jul kollapsede hun slet og ret på sit badeværelsegulv og måtte en tur på den psykiatriske akutmodtagelse, hvor hun fik nogle piller at sove på.
– Det blev indgangen til min kontakt med lokalpsykiatrien. Jeg fik diagnosen moderat depression og begyndte også at få antidepressiv medicin.
Vejen op af det sorte hul fandt hun dog først, da hun faldt over en reklame for ungdomsrådgivningen SPOR18 i Vejle.
– Jeg tog kontakt til projektets koordinator, Marianne Neerholt, og fik en samtale med hende. Det førte til, at jeg kom med på et kursus for 15-25-årige med titlen ”Lær at tackle angst og depression”, fortæller hun.
Kurserne er udviklet af Komiteen for Sundhedsoplysning. Underviserne er frivillige instruktører, som er uddannet af Komiteen, og som selv har haft de psykiske eller fysiske lidelser tæt inde på livet. Og sådan gik det til, at Line mødte den nu 58-årige Bente Thorup.
– Jeg havde netop den sommer taget instruktøruddannelsen, og Line var kursist på mit første hold, fortæller Bente.
Et kursus består af syv ugentlige moduler på hver to en halv time. Og trods en vis skepsis i begyndelsen fik Line stor gavn af at fuldføre sit. Kursisterne fik nemlig en række håndgribelige værktøjer som vejrtrækningsøvelser og metoder til at vende negative tanker til positive.
– Set i bakspejlet fik jeg det stille og roligt bedre og begyndte at bruge nogle af værktøjerne uden at tænke over det, siger hun.
Musik og natur er Aviajas terapi. Læs hendes vilde historie her.
En nok så vigtig del af ”Lær at tackle”-kurserne er imidlertid handleplanerne, som Bente beskriver på følgende måde:
– Hvert modul munder ud i en handleplan, og den behøver ikke at være stor og banebrydende. I begyndelsen handler det snarere om ikke at sætte barren for højt. Det kan være at gå en tur, vaske tøj, ringe til en ven eller simpelthen turde se et andet menneske i øjnene. Men målet, som det hele fører frem mod, er en mere langsigtet handleplan for det kommende halve år.
For Lines vedkommende handlede den langsigtede plan om at vende tilbage til studierne.
– Først var min tanke, at jeg skulle begynde i februar. Men efter en samtale med min kontaktperson i lokalpsykiatrien ombestemte jeg mig. Der var på det tidspunkt stadig en risiko for, at jeg efter 14 dage måtte se i øjnene, at jeg endnu ikke var klar og dermed droppe det igen. Jeg endte med at vente med at gå i gang igen til om sommeren. Da havde jeg også fået det så meget bedre, at jeg var trappet helt ud af den antidepressive medicin.
Dansktopsangerindens mørke side: Misbrugt som barn. Læs historien her.
Desuden mærkede hun, i takt med at hun selv kom ovenpå, et stigende behov for at ”give noget tilbage”, som hun udtrykker det.
– Derfor talte jeg med Marianne om selv at tage uddannelsen som instruktør. Der er stadig en udbredt tendens til, at man ikke taler højt om depressioner, angst og anden psykisk sygdom, og jeg ville medvirke til at aftabuisere emnet.
Uddannelsesforløbet tager fire dage. Line tog sit før sommerferien og underviste på sit første kursus samme efterår.
– Som alle andre instruktører var jeg dog først certificeret, da jeg havde været underviser på to kurser. Komiteen for Sundhedsoplysning har desuden på tre af modulerne en person til stede, som vurderer ens indsats som instruktør, forklarer Line.
Hun og Bente er dermed blevet kolleger i ”Lær at tackle”-regi. Og når man spørger dem, hvorfor så mange unge i dag har psykiske vanskeligheder, er de enige om, at det skyldes massive krav på mange fronter.
– Da jeg i sin tid uddannede mig, var det almindeligt at tage ”fjumreår”, hvor man stille og roligt kunne overveje, hvad man ville i livet. I dag møder de unge helt andre forventninger om effektivitet og høje gennemsnit. Oveni har vi de sociale medier, hvor brugerne har det med at præsentere hinanden for en glansbilledudgave af sig selv. Det forstærker følelsen af, at man forventes at være perfekt. Og det er blandt andet den følelse, som angst, depression og stress udspringer af, siger Bente, der i lighed med de øvrige instruktører har personlige erfaringer at trække på, idet hun som 25-årig efter hendes søns fødsel havde en voldsom fødselsdepression med en masse angst.
Mød Simone, der lider af angst, men får ro i hovedet af at tegne.
Line kender på sin egen krop de tårnhøje forventninger, tidens unge har til sig selv:
– Man er bange for at være forkert. Og når man som jeg tilmed er vestjyde, ligger det ikke naturligt for en at tale med andre om sine tanker. Så går man rundt med det hele inde i sig selv. I øvrigt har jeg en klar tendens til at gabe over for meget. Her og nu har jeg for eksempel ud over mit studie tre jobs, hvoraf det ene er mit frivillige instruktørarbejde, smiler Line, som just er flyttet sammen med kæresten Christopher Madsen.
– Vi mødtes for halvandet år siden på dating-app’en Tinder, og jeg er i dag på det helt rigtige sted i mit liv i forhold til at dele det med en partner. Jeg har fået styr på mine tunge tanker, og mit selvværd har det fint, siger Line Randrup-Thomsen.
Læs om Carina, der har fundet sig selv efter en opvækst med alkoholisme.